Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’nin, Dikili Belediye Başkanı CHP’li Osman Özgüven ve 10 belediye çalışanı hakkında iki ayrı davadan açtığı ihaleye fesat karıştırma suçundan verilen 8 yıl 4 ay hapis cezasını onama kararı, İzmir’in Dikili İlçesi’ni ayağa kaldırdı.

Belediye Başkanı Özgüven’in dürüstlüğüne güvendiklerini belirten binlerce Dikilili, Atatürk Meydanı’nda miting yaptı.

Mitinge Osman Özgüven’in eşi Ayşe, oğulları Utkan, Evren ve Barış Özgüven’in yanı sıra CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP milletvekilleri, çok sayıda ilçe ve belde belediye başkanı ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı. ’Bizi de alın’ yazılı kokartlarla Özgüven’e destek verdiler.

"DİMDİK AYAKTAYIZ"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özgüven’in eşi Ayşe Özgüven, eşinin, dosyaların takibi için Ankara’ya gittiğini, kararın verildiği günden beri kendisiyle görüşemediklerini dile getirdi. Ayşe Özgüven, "Eşimin arkasındayım. Çocuklarımla dimdik ayaktayız. Eşimin bu cezasını paylaşmak istiyorum. Cep telefonları kapalı, biz de ulaşamıyoruz" dedi. Özgüven’in ortanca oğlu Evren Özgüven ise babasının suçlu olmadığını belirterek, "Bu bir yargı faciasıdır. Adalet bitti. Recep Tayyip Erdoğan bir zamanlar yargıyı iktidarın arka bahçesi olarak tanımlıyordu. Şimdi kendisi aynı şeyi yaptı. Kararı kınıyoruz" diye konuştu.

ÖZGÜVEN’İN MEKTUBU

Mitingin başında Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in gönderdiği mektup okundu. Mektubunda utanılacak hiçbir şeyi olmadığını söyleyen Özgüven, "Yüreklerinde sevgi taşımayan, baş eğenler, olayı mahkemeye taşıyan insan müsvetteleri vicdanlarının sesine kulak tıkayanlar utansın. Onlar hep bu korku ve endişe içinde yaşayacaklar. Ne yapılırsa yapılsın bizim yüreklerimizdeki sevgiyi ve haksızlığa karşı var olan öfkelerimizi çalamayacaklar" dedi.

Yargıtay’daki davanın kesinleştiği haberini aldıklarını, henüz yasal bir bildirimin yapılmadığını ancak itiraz sürecini başlatacaklarını ifade eden Özgüven, sürecin infazı etkilemediğini, emekten, eşitlikten, özgürlükten yana olmanın cumhuriyetin kazanımlarından yana olmanın hesabının ödettirildiğini dile getirdi. Kararın Dikili’yi teslim almaya yönelik olduğunu sözlerine ekleyen Özgüven, "Dikili halkı onlara gereken cevabı verecektir. Benim ve birkaç arkadaşımın aktif muhalefet zemininden uzak tutulması onlar açısından bir işe yaramayacaktır. Dikili’de aynı idealle mücadele eden binler var" diye konuştu.

“İHALEYE FESATLA ÖZGÜVEN YANYANA GELMEZ"

Mitingde konuşan CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, ihaleye fesat suçu ile Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in ne yapılırsa yapılsın yan yana getirilemeyeceğini ifade etti. Günaydın, "Türkiye’de sosyal belediyecilik adına bir bayrak gibi dalgalanan başkan varsa en başta Özgüven’dir. Yeni yargı düzeniyle isimleri itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Dikilili, Osman Özgüven’i biliyor. Özgüven’in yanına ihaleye fesat karıştırma eylemini yapıştıramazsınız. Ceza verenlere sesleniyorum. Türkiye’ye anlatmayacağımızı mı sanıyorsunuz? 15 bin nüfuslu Dikili’de, 150 bin yaz nüfusuna hizmet edebilmek için çırpınan bir belediye başkanı var" diye konuştu.

KARANLIĞI YIRTACAĞIZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yaptığı konuşmada karanlıkları yırtacaklarını, Cumhuriyet’in temel ilkelerinin sarsıldığını söyledi. Osman Özgüven ile birlikte 18 yaşından beri ülkenin bağımsızlığı, insanların sömürülmemesi için mücadele ettiklerini anlatan Kocaoğlu, "Bizi yolumuzdan çevirmeye kimsenin gücü yetmez, yetemez. Özgüven’i hepiniz tanıyorsunuz. Hakkı olmayan bir kuruşa tenezzül etmeyen bir kişidir. Burada bitirilmek istenen suyu bedava vermektir. Okul servisi kurmaktır. Burada adam gibi belediyecilik yapmaktır. Hırsızlara değil, namuslulara ve şereflilere örnek olmaktır. Sen suyu bedava veremezsin diyorlar. Sen taşeron çalıştırmaya baş kaldıramazsın diyorlar. Sen tarımı destekleyemezsin diyorlar. Sen oyunu bozuyorsun, oyun bozanlık yapmayacaksın diyorlar. Bu hukuksuzluğa ve adaletsizliğe baş kaldıramazsın, baş kaldırırsan seni yok ederiz diyorlar. Baş kaldıracağız. Bizim görevimiz başkaldırmak. Biz başkaldıracağız" dedi.

ÖZGÜVEN YURTDIŞINDA

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in yurt dışına çıkış yaptığı öğrenildi. İki gündür kendisinden haber alınamayan sadece oğlu ile telefonla görüştüğü öğrenilen Özgüven’in 14 Kasım’da yurtdışına çıkış yaptığı emniyet kaynaklarından doğrulandı.

Emniyet yetkilileri gerekçeli kararı henüz yazılmadığından kısıtlama bulunmayan dolayısıyla hakkında UYAP’a düşmüş bir yakalama kararı bulunmadığından yurtdışına çıkış yapmasına bir engel olmadığını kaydetti.

Özgüven’in hangi ülkede olduğunun bilinmediği de öğrenildi. Dikili'de 4. dönemini geride bırakmaya hazırlanan 68 yaşındaki Özgüven'in 8 yıl 4 ay olan hüküm nedeniyle 5 sene 9 ay hapis yatması gerektiği bildirildi.