Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle Cizre’de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın öldürülmesine ilişkin konuştu.

İMC TV'de Banu Güven'e konuşan Dicle, bunun küçük bir olay olmadığını belirterek “12 Yaşındaki bir çocuk top oynarken katlediliyorsa asla ve asla bu Kürt halkı tarafından sineye çekilemez” dedi.

Dicle’nin konuşmasından satır başları şöyle:

"SÖZÜN BİTTİĞİ YERDİR"

“Çözüm sürecinin barış sürecinin önündeki en büyük engellerden en büyük badirelerden bir tanesi ile karşı karşıyayız. Bu küçümsenecek bir olay değil. Düşünün biz Cizre’ye gidiyoruz, gençlik temsilcileri ile konuşuyoruz, çok pozitif bir hava var.

“Sivil toplum örgütleriyle görüşüyoruz, kanaat önderleriyle ve halkla büyük bir miting yapıyoruz.

“Herkes Sayın Öcalan’ın mesajlarını çoşkuyla ve uyacakları yönünde teminatla karşılıyorlar. Bütün bu pozitif ortamdan hemen sonra polis Yasev Mahallesinde orada top oynayan gençlerin üzerine giderek 'siz bize taş attığınız müddetçe bizde size kurşun atacağız' diye gaz bombası atıp, taramışlar. Ve 12 yaşındaki çocuk başından kurşunla vurulmuş.

“Şimdi bu sözün bittiği yer derler ya bu sözün bittiği yerdir artık. Hükümeti bu konuda çok açık göreve davet ediyoruz.

“Bunun üzerine gidilmediği sürece o zaman biz açıkça diyeceğiz ki AKP hükümeti de bu işin sorumlusudur."

"ÇOK NET; KATİLLER ORTAYA ÇIKMAZSA SÜREÇ YÜRÜMEZ"

“Bugün tarihi bir aşamadayız. Sayın Öcalan açısından da Kürt Özgürlük Hareketi açısından da Kürt Siyasi Hareketi açısından da bu çocuğun öldürülmesi çok önemli. Bunun mutlaka katillerinin ortaya çıkarılması lazım. Aksi takdirde bu sürecin böyle yürümesi çok zordur. Bunu bu kadar net söylüyoruz.

“Eğer katiller ortaya çıkarılmazsa ne Cizre halkı ne Kürt halkı ne Kürt Siyasileri ne Özgürlük Hareketi bunu görmezden gelemez.

“Cizre halkı çok açık bir şekilde diyor ki bu KCK operasyonlarından sonra biz bütün gençlerimizi mahallelerden işte siz kanal kazdınız hendek kazdınız şöyle yaptınız böyle yaptınız diye toplanmasından endişeliler. Bu meselenin bir yanı. Ama diğer yandan Sayın Öcalan’ın mesajları çok pozitif bir etki yarattı. Devlet içindeki provokatörler bunlar bilerek olayı sabote etti. Bütün bir günlük çabamızı attılar."

“ÇOCUKLARIN SEÇİLMESİNİN RAST GELE OLDUĞUNU SANMIYORUM”

“Çocukların seçilmesinin rast gele olduğunu sanmıyorum. Bu adeta ağır tahrik unsuru. 12 Yaşındaki bir çocuk top oynarken katlediliyorsa asla ve asla bu Kürt halkı tarafından sineye çekilemez.

“Çocukları seçmeleri manidardır. Özel olarak çocukları seçip gençliğimizi adeta tahrik ediyorlar. Çok ağır tahrikle karşı karşıyalar.”