Başbakan Erdoğan'ın Twitter için AYM'ye başvurup 50 bin lira tazminat istemesini hukukçular "Emsalsiz başvuru" olarak yorumladı.

Twitter’ı ‘ihlal’ kararı verip erişimi açan Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) “‘Yasadışı dinlemelerle özel hayatım ihlal edildi” diye başvurup devletten 50 bin lira tazminat isteyen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başvurusu tartışma yarattı.

Oya Armutçu'nun Radikal'de yer alan haberine göre Erdoğan’ın başvurusunu, AYM’nin, Twitter’a özgürlük kararındaki ‘etkili yargı yolu olmadığı’ tespitine dayandırması dikkat çekti. Başbakan’ın bireysel başvurusu AYM kaydına girdi. Mahkeme başvuruyu önümüzdeki hafta inceleyip eksiklik görülmezse ön incelemeye alacak.

Hukukçular ise Erdoğan’ın başvurusunun emsali olmadığını dile getirip “Devleti dava eden ilk Başbakan” yorumunu yaptı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu Erdoğan’ın başvurusunu şu sözlerle değerlendirdi:

“Bu davanın başka bir örneği yok. Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakan’ı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni dava etmiştir ve devletten tazminat talep etmiştir. İlk defa böyle bir şey görülüyor. AYM’ye bireysel başvuruda bütün iç hukuk yolları tüketilecek. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasaya aykırılık giderilmemiş olacak. Bu durumda son çare AYM’ye gidersiniz, devleti dava edersiniz. Başbakan’ın davası anayasadaki bireysel başvuru sistemine tamamen aykırı. Başbabakan eğer Twitter’dan zarar gördüyse gitsin Twitter şirketine dava açsın. TİB’in, Twitter’a erişim yasağını kaldırmaması gerekirken kaldırdığını söylüyorsa o zaman gitsin TİB’e tazminat davası açsın. Bunlar AYM’nin işi değildir. Eğer suç işlendiğini söylüyorsa savcılığa, tazminat istiyorsa TİB ya da Twitter’a karşı mahkemeye gitmesi gerekirdi. Etrafında olması gereken bu kadar hukukçu ve uzmana rağmen açıkça yanlış bir yola başvurmuştur.”