MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Dersim ziyaretine bir tepki de, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu'ndan (FDG) geldi.  

FDG Eşbaşkanı Leyla Gündüzkanat imzasıyla yapılan açıklamada, Devlet Bahçeli'nin son dönemdeki Dersim tartışmalarıyla ilgili yaptığı konuşmalarında, Dersim Soykırımı'nı onayladığı hatırlatıldı.

Bahçeli’nin, Dersim'de hunharca öldürülen binlerce masum insanı ‘soysuz, bölücü, yıkıcı’ diye adlandırdığını belirten Gündüzkanat; 'Bahçeli'nin Dersim'de yaşananlar için 'Kerbela değil, kin belasıdır' dedikten sonra, 28 Kasım'da Dersim'e gideceğini açıklaması provokasyondan öte bir niyeti taşıyamaz’ dedi.

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu olarak, Bahçeli'nin Dersim'de yaşanan felaketi siyaseten suistimal etmesini esefle kınadıklarını bildiren açıklamada, Devlet Bahçeli’nin Dersim’de istenmediği belirtildi.

Açıklama şöyle devam etti:

‘’Akrabalarımızı; çocuk, yaşlı, kadın, masum demeden yakarak, süngüleyerek, gazlayarak, asarak öldüren, toplumsal belleğimizi sarsan, inancımızı yok eden milliyetçi, ırkçı nefreti körükleyen söylemleriyle Dersim halkını zan altından bırakan bir zihniyeti Dersimliler coğrafyalarında istemiyorlar.



Bahçeli'ye, 1942 yılında dönemin Başbakanı İbrahim Refik Saydam’ın şu sözlerini hatırlatmak istiyoruz:

''Tunceli’de kullanılan bu gazların bir daha kullanılmaması için yasa teklifi hazırlamaktayız. Ön hazırlıklar raporda ifade edildiği üzere kendi halkına kullanılan bu gazların toplu sivil ölümlere yol açtığı görülmektedir. Bir hekim olarak da, bir insan olarak da bundan utanç duyduğumu belirtmeliyim. Bir daha tekerrür etmemesi için gerekli yasal çalışmaları başlattığımı belirtmek isterim.”

Dersim Soykırımı mağdurlarının çocuklarıyız, bize yaşatılan dram hiç bir şekilde telafi edilmediği gibi, acılarımız tekrar tekrar siyaseten suistimal ediliyor. Bunu kınıyor, Dersim halkını provokasyona gelmemeye çağırıyoruz.

Böyle günlerde yapılması gereken yerinde tepkinin, toplu katliam yeri olan Halbori'de, ya da Seyit Rıza'nın evinin önünde bir anma olabileceğini düşünüyoruz.’’



(Demokrat Haber, sy)