Eski TÜİK Başkanı ve DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, ARTI TV'de ekrana gelen "Gün Başlıyor" programına konuk oldu.  Aydemir, kendi öncülüğünde parti adına hazırlanan 56 maddelik tarım eylem planını anlattı. 

Tarım alanlarımızın son on yılda yüzde 5,2'sini kaybettik. Kıbrıs Adası'nın bir buçuk katı bir alan kaybettik bu alanlar sanayi ve inşaata gitti. Kurudu ve çölleşti" diyen Aydemir, iktidara geldikleri takdirde ilk 90 ve 360 gününde tarım sektörüne ilişkin atacağı adımları anlattı. 

'AKP YÖNETİCİLERİNE RAĞMEN ÜLKEYİ İLERLETTİK'

Programın dikkat çekici bölümü ise Ali Babacan'ın bürokratlığını da yapan Aydemir'in Fatih Yapıcı'nın sorduğu "Siz görevdeyken yapılan 'neden bir şey yapmadınız' eleştirilerine ne dersiniz?" sorusuna verdiği yanıtta yaşandı. 

"İki tür eleştiri yapılıyor bize: AKP'lier, 'Siz bıraktınız, hainsiniz' diyor. Muhalefet de 'Siz de oradaydınız yanlışlar yapılıyorken'. Hayır efendim, biz birçok yanlışı önlemek adına, ülke adına oradaydık" diyen Aydemir, AKP'li isimlerin kendilerine ve kurumlara sürekli müdahale etmek istediğini, ekonomide "karşılıksız para" basılmasının bile teklif edildiğini anlattı.

"Ben 2002 yılında müsteşar yardımcılığından başlayarak 14 yıl bürokratlık yaptım. Aslında Ali Bey ve bizler, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, AKP yöneticilerine rağmen ülkeyi ilerlettik. Bunu belki ilk kez söylüyorum, onlara rağmen ilerlettik" diyen Aydemir şöyle devam etti:

"Çünkü onların kafasındaki bütün düşünce son 5-6 yılda uyguladıkları politikalardı. Her seferinde Merkez Bankası'na müdahale etmek istediler, her seferinde faize müdahale etmek istediler, bütçe açığını sınırsızca artırmak istediler ve biz bunlara müdahale etmekten artık yorulmuştuk. Her türlü engellemelere rağmen o dönem kişi başı gelir 12 bin dolar seviyesindeydi. Bıraksalar bunu 20 bine çıkarırdık." 

'PARA BASARAK BORÇ ÖDEYELİM DEDİLER'

"Daha sonra etkinliğimiz azalınca doğal olarak sistemden çıktık. Ben emekliliğim geldiği hafta emekli oldum. Ali Bey de istifa etti. Bu eleştirileri yapanlar hiç şunu görmüyorlar: Ali Bey 2009 ve 2011'de iki kere istifa etmiş, bütün eleştirileri yapmış, hem içeride hem dışarıda" diyen Aydemir şu ifadeleri kullandı: 

"2002 yılında iktidara geldiklerinde Türkiye'nin dış borç problemi vardı bu ülkenin. Para basalım, dediler. Para basarak borç ödeyelim, dediler. 2002'de ilk bu fikirlerle çıkıp geldiler. Bunlar, Merkez Bankası dahil, bütün kurumların bağımsızlığını bitirmek üzere geldiler. 

Niye işler kötü gitti, çok açık. Cumhurbaşkanı diyor, 'Faiz indirilmesini söyledim, bunun yapmasını söyledim.' Merkez bankası talimatla iş yapacak bir kurum mu? Sonuç ne oldu? Dolar 9 liraya doğru gidiyor. Durduramıyorlar, bir türlü çözüm bulamıyorlar. Enflasyon düşüyor mu? Dünyada en yüksek faiz veren ülkelerden birisiyiz. Biz engel olmasaydık AKP iktidarı devam edemezdi. Böyle bir şansları yoktu. Biz sistemden çıktıktan sonraki son 10 yıl her şey ortada. O zaman yapmak isteyip de yapamadıkları her şeyi şimdi yapıyorlar zaten. 

Kimse dönüp de bizleri, Ali Bey'i 'o zaman oradaydınız' diye suçlamaya kalkmasın. Biz birçok yanlışı engelleyerek ülkeyi bu hale getirdik. 2013 her şeyin zirvesidir, Ali Bey 2015'te bırakmıştır. Ondan sonraki gelişmelere bakalım."

Kaynak: Artı Gerçek