Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen’in tutuklanmasının ardından belediyeye de kayyım atanmasına Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’nden de tepki geldi.

“Ülkemizin uzunca bir süredir içinde olduğu demokrasi darboğazının yeni mağduru, Kars’ın seçimle iş başına gelmiş yöneticileri ve Kars halkının iradesi olmuştur” denilen açıklamada görevden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Ayhan Bilgen hakkında daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından verilen “hak ihlali” kararı hatırlatıldı.

Aaçıklamada, “Kayyum politikasını reddediyoruz” denildi ve şu ifadelere yer verildi:

“Belediye Kanunu’nun 45. maddesine KHK ile eklenen bir fıkraya dayandırılan tüm kayyum atamaları, Anayasa’ya ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. İstisnai bir şekilde, zorunlu ve hukuka uygun sebeplerle belediye başkanlarının işten el çektirilmesi halinde ise, belediye meclisinin kendi içinden seçim yaparak yeni başkanını belirlemesine imkan sağlanmalıdır. Fakat bu hakkın bazı belediye meclislerine tanınıp, bazılarına tanınmaması bir başka çelişkidir. Atanan birçok kayyumun görev süresi boyunca belediye meclislerini toplantıya dahi çağırmaması, bürokratik görevlendirmeleri il dışından sağlaması, ihalelerde bile il dışı firmalarından hizmet almayı tercih etmesi hizmetlerde yerellik ve yerel katılım ilkesinin de tamamen devre dışı bırakıldığını göstermektedir.”

Seçimlere ve seçim sonuçlarına saygı gösterilmesinin, demokrasilerin en temel, olmazsa olmazlarından olduğu belirtilen açıklamada, “Bir zamanlar valilerin seçimle gelmesi gerektiğini savunan bir siyasi anlayışın, belediye başkanlarının atamayla belirlendiği, atanmış kayyumluk makamlarının tayinle değiştirildiği ve seçmen iradesini yok saydığı bir noktaya gelmesi iktidar açısından son derece hazindir” denildi.