Dünyaca ünlü Güney Afrikalı Baş Psikopos Desmond Tutu, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tutukluluğunun kimseye bir şey kazandırmayacağını ifade ederek Türk hükümetine Öcalan’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Güney Afrikalı Baş Piskopos Desmond Tutu, Fırat Haber Ajansı'na verdiği özel demeçte Öcalan’ın hapsedilmesinin hiçbir kesime ve amaca hizmet etmeyeceğini belirtti. PKK liderinin son 15 yılda tecrit altında olmasına rağmen sürekli barışın mümkün olduğunu ifade ettiğini hatırlatan Tutu, Öcalan’ın gerillaları ateşkes ilan etmeleri için ikna ettiğini ve barış için bir yol haritası hazırladığını da söyledi.

"Daha fazla tutsaklığın hiçbir şey kazandırmayacağının" altını çizen Tutu, "Öcalan’ın hapiste tutularak burada yaptıklarıyla Kürt ve Türk halkının daha fazla takdirini kazandığını" da dile getirdi.

Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunan Tutu, Öcalan’ın serbest bırakılmasını istedi. Öcalan’ın özgürleşmesiyle Türkiye’deki tüm halklara daha iyi bir yaşam sağlanacağını ifade eden Tutu, Kürt sorununun çözüldüğü zaman Türkiye’nin barışa kavuşacağını vurguladı.

Tutu, Öcalan’ın serbest bırakılmasının geciktirilmesinin de özgürlüğün gecikmesi ve barışın sekteye uğramasını doğuracağını kaydetti.

DESMOND TUTU KİMDİR?


Güney Afrika’da Apartheid rejimine karşı mücadelenin sembol isimlerinden biri olan Desmond Tutu, Abdullah Öcalan’ı uzun yıllardan bu yana yakından takip ve takdir eden uluslararası figürlerden biri. Tutu aynı zaman Öcalan’a Özgürlük Kürdistan’a Barış Uluslararası İnisiyatifi’nin de ilk imzacılarından. 

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela’nın yakın arkadaşlarından biri olan Desmond Tutu, insan hakları ve özgürlükler konusunda uluslararası alanda yaptığı çalışmalarla tanınıyor.