Berkin Elvan’ın 269 gün komada kaldıktan sonra öldüğü 11 Mart günü derste öğrencilerine “Arkadaşlar bugün 14 yaşında bir çocuk öldü” diyen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şanlı bir öğrencisi ve babası tarafından ‘polise şikâyet’ edildi. Şanlı hakkında soruşturma açıldı.

İsmail Saymaz’ın Radikal’deki haberine göre, 13 Mart’ta polise giden Akdeniz Üniversitesi Ekonometri Bölümü öğrencisi Duygu D., ifadesinde “Dersle ilgisi olmayan Lenin ile ilgili konuşmalar yapıyor. Berkin’in masum olduğunu, ekmek almaya gittiğini, polislerin katil olduğunu söyledi” dedi.

“Hocam, ders işlemeyecek miyiz” diye itiraz ettiğini, ders bitiminde hocasının kendisini yanına çağırarak sınıfta bırakmakla tehdit ettiğini de ileri süren Duygu D., “Harcını yatırmış olduğum makro iktisat dersinde, öğretmenin siyasi görüşünü, polisleri ve hükümeti kötülemesini dinlemek zorunda değilim” dedi.

Polisin tanık olarak dinlediği üç öğrenci “Sınıfta bu konuyu tartıştık fakat tehdit duymadık” dediyse de savcılık, Şanlı hakkında ‘görevini kötüye kullanma ve tehdit’ iddiasıyla hazırladığı fezlekeyi rektörlüğe yolladı.

Rektörlük, 15 Mayıs’ta Şanlı’nın ifadesini aldı. Şanlı, hükümet hakkında konuşmadığını, öğrencisini tehdit iddiasının gülünç olduğunu belirtti.

Derste, öğrencilerle Berkin’in ölümü üzerine tartışırken Duygu D.’nin öfkeyle bağırdığını, kendisinin “Burası bir üniversite. Üniversiteler tartışma ortamıdır. Makro iktisat, doğası gereği siyasetle ilgilidir” dediğini anlattı.

Polisin katil olduğu şeklinde bir ifade kullanmadığını kaydeden Şanlı, iftira attığı için Duygu D.’den şikâyetçi olduğunu belirtti.

Üniversitede devam eden soruşturma kapsamında sınıftaki öğrencilerin ifadeleri alınıyor. Rektörlük, soruşturma izni verdiği takdirde Şanlı hakkında ceza soruşturmasına devam edilecek.

Şanlı’nın avukatı Munip Ermiş ise üniversitede bir süredir muhalif akademisyenler üzerinde sistematik bir baskı olduğunu kaydetti.