Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

1938 Dersim Katliamı’nda idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarının katledilişinin 77’nci yıldönümü vesilesiyle, İstanbul Galatasaray Lisesi önünde Dersim derneklerinin çağrısıyla anma etkinliği düzenlendi. Anmada yapılan açıklamada, hükümet tarafından Dersim Katliamı’na ilişkin dilenen özrün gereğinin yapılması ve arşivlerin açılması çağrısı yapıldı.


Alibeyköy Dersimliler Derneği, Pertekliler Derneği, Dersim Gazetesi, Munzur Çevre Derneği ve Avrupa Dersim Soykırım Karşıtı Derneği’nin çağrısıyla düzenlenen anmaya, Dersim ve Alevi dernekleri temsilcilerinin yanı sıra, Dersim Ermenileri Derneği ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımlığa Karşı Komisyon üyeleri, sanatçı Ferhat Tunç, Mezopotamya Kültür Merkezi sanatçıları ve çok sayıda yurttaş katıldı.


Katliamda yaşamını yitirenler için mumların yakıldığı anmada, “Dersim 37-38 Katliamı’nın hesabını soracağız” yazılı pankart açılarak, Seyit Rıza posteri ve zorunlu göçü anlatan resimler taşındı. Zazaca ağıtların yakıldığı anmada, Dersim Katliamı’nı yaşayanların aktardığı tanıklıklar okundu.

“MAHKEME İNTİKAM DUYGUSUYLA KARAR VERDİ”

Dersim dernekleri adına açıklama yapan Hatun Esen, Seyit Rıza ve arkadaşlarının adil yargılama yapılmaksızın 15 Kasım 1937’de idam edildiklerini belirterek şunları söyledi: “Dersimlilerin topluca yargılandığı bu davanın emareleri, tarihsel bir kinin ve öç almanın rövanşı olarak hafızalarda kaldı. Çünkü mahkeme süreci adil bir yargılamadan, hukuktan ve adaletten uzak, tamamen intikam duygusuyla karar vermiştir.”

Elazığ’da görülen davada 70’e yakın insanın yargılandığını, Dersim’in ileri gelenlerinden yedi kişinin idam edildiğini belirten Esen, geriye kalanların müebbet hapisle cezalandırıldığını söyledi.

“KEFENSİZ YATANLARIMIZIN YERİNİ AÇIKLAYIN”

Katliamların Seyit Rıza ve arkadaşlarıyla sınırlı kalmadığına dikkat çeken Esen, “Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri belli değil. O gün suçumuzmuş gibi bize atfedilen dilimiz, kimliğimiz ve özgürlüğümüz, hâlâ devletin ipoteği altında. Hâlâ kendi toprağımızda birilerinin ötekisi konumundayız. Dünün mirasını devralan AKP hükümeti, barış talebimize ve çözüm sürecine karşı izlediği ikiyüzlü politikayla dünü aratmayan yeni oyun ve yeni hileler peşinde” dedi.

Seyit Rıza ve idam edilen arkadaşlarının mezar yerinin 77 yıldır belirsiz olduğunu belirten Esen, konuşmasını hükümete yönelterek şunları söyledi: “Niyetiniz hile değil gerçek bir özür ise, kefensiz yatanlarımızın mezar yerlerini açıklayın. Dilimize, inancımıza saygı gösterin. Her taşını kutsal bildiğimiz coğrafyamızdan kirli ellerinizi çekin. Dersim’in kayıplarını ve arşivlerini açıklayın. Bu topraklarda bir daha soykırım yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapın istiyoruz. Artık hile ve yalan değil gerçekle yüzleşme istiyoruz.”