Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Uludere'de 35 kişinin öldürülmesiyle ilgili bir kastın olmadığını ifade ederken, bir ihmalin söz konusu olup olamayacağı konusunda incelemelerin devam ettiğini ve ailelere tazminat ödeneceğini açıkladı.

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Arınç, Irak sınırındaki Uludere katliamında bir kastın kesinlikle söz konusu olmadığını vurguladı.

Arınç, kasıt olmasa bile bir ihmalin ve zafiyetin söz konusu olup olamayacağı konusunda incelemelerin devam ettiğini söyledi. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Uludere Savcılığı ile irtibatlı olarak olay üzerinde bir adli soruşturmanın başlatıldığına dikkat çeken Arınç, olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına karşı, hayatta kalanlara karşı hükümetin yapacağı “büyük işler” olduğunu belirtti.

Arınç, “Bunlardan bir tanesi esasen kanunlarla da hüküm altına alınan tazminat ödenmesidir. Bu derhal birkaç gün içinde gerçekleştirilecektir. Onun dışında da ayrıca özel bazı imkanlarla ölenlerimizin en yakınlarına, ailelerine, onların göz yaşlarını dindirmezse bile en azından kucaklaşmamıza vesile olabilecek adımlar da atılacaktır” ifadesinde bulundu.

ARINÇ, RESMİ ÖZÜRE KAPI ARALAMADI

Arınç, yapılacak incelemelerin ardından ihmalin ortaya çıkması durumunda ‘özür dilenip dilenmeyeceğine’ ilişkin bir soru üzerine, özür dileme samimiyetinden mahrum olmadıklarını ancak resmi özrü şimdilik düşünmediklerini kaydetti. Arınç, “Öyle resmi olarak kürsüye çıkıp ‘özür diliyorum’ demek o aşamada herhalde çok olumsuz bir beklenti olur” dedi.

GEREKLİ UYARILAR YAPILDI

Arınç, operasyonun ‘birden fazla haber kaynağından’ gelen istihbaratlar sonucu gerçekleştirildiğini belirterek, “Öncelikle işaret fişekleri atılarak olay yeri aydınlatılmıştır; daha sonra top atışı yapılmıştır. Buna rağmen grubun hareketinde devam etmesi üzerine uçaklarla bombalama yapılmıştır. Neticede sivil yurttaşlarımızın vefat ettiği olay yaşanmıştır” diye konuştu.