Deniz Yıldızı isimli kafetaryaya İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin el koymasının ardından uzun yıllardır kafeterya olarak kullanılan binanın TÜRGEV'e devredildiği öne sürüldü.

CHP İBB Meclis Üyesi Soydan Alkan, Kadıköy-Beşiktaş İskelesi'nin üst katındaki Deniz Yıldızı isimli kafetaryaya ilişkin gelişmeleri  AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Kadir Topbaş’a sordu.

CHP’li Alkan, AKP’li Topbaş’a “Kamu yararına çalışan bir Kafe’nin işletmesinin Vakıftan alınarak TÜRGEV’e devredilmesinin sebebi nedir?” diye sordu.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı’nın yönetiminde olan ve kamu yararına çalışan “Deniz Yıldızı” isimli Kafe’nin işletmesinin vakıftan alınarak TÜRGEV’e devredilmesi iddiasını İBB Meclis gündemine taşıyan ve yazılı soru önergesini İBB Meclisinde Meclis Üyelerinin huzurunda sözlü okuyan CHP İBB Meclis Üyesi Soydan Alkan, AKP’li Başkan Kadir Topbaş’a şu soruları sordu;

"KAFE İŞLETMESİ NEDEN TÜRGEV'E VERİLDİ?"

“Basında çıkan haberlere istinaden “Deniz Yıldızı” isimli Kafe’nin TÜRGEV’e kiralandığı doğru mudur? Doğru ise hangi yöntemle kiraya verilmiştir? Bu işlemin direkt Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş’ın talimatıyla gerçekleştiği doğru mudur? İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan bu taşınmazın zorla tahliye sonrası ihalesi yapılmış mıdır? Yapılmışsa kaç firma katılmıştır ve ihaleyi kazanan firma kaç TL kira bedeli ödemeyi taahhüt etmiştir? İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı’nın kamu yararına çalıştığı bilindiğine göre bu Kafe’nin işletmesinin vakıftan alınarak TÜRGEV’e devredilmesinin sebebi nedir?”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2014 yılı Eylül ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyeleri Soydan Alkan, Hüseyin Sağ ve Dr. Hakkı Sağlam imzaları ile Meclis Bakanlığına sunulan ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın yazılı olaram cevaplandırılması istenilen önerge:

"Kadıköy Beşiktaş İskelesi üst katında bulunan ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı tarafından Denizcilik Fakültesinde okuyan öğrencilere burs vermek, kariyer yapmak isteyen mezunlara akademik imkan ve mali destek sağlamak, mezunlarından muhtaç durumda olanlar ile eş ve çocuklarına sağlık ve eğitim yardımı için kurulmuş ve Deniz Yıldızı isimli kafeteryayı kaynak sağlamak amacıyla işletmekteydi.

Basında çıkan haberlere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı’nın işletmesindeki Kadıköy-Beşiktaş İskelesi’nin üst katında bulunan Deniz Yıldızı kafeteryasına el koymuş, her zamanki gibi apar-topar boşaltılmış; aynı haberde kafeteryanın 17-25 Aralık operasyonlarında yasal dinleme kayıtlarında çokça adı geçen Bilal Erdoğan ve Esra Albayrak’ın da yönetiminde bulunduğu TÜRGEV’e kiralanacağını da okuduk. Tabi buna hiç şaşırmadık. Bizde bekliyorduk acaba Sayın Kadir Topbaş TÜRGEV’e ne zaman bir kıyak yapacak. Neyse ki bizi çok bekletmedi!

"DENİZ YILDIZI İSİMLİ KAFETARYA TOPBAŞ'IN EMRİYLE Mİ TÜRGEV'E DEVREDİLDİ?"

Bu duruma göre;

1. Basında çıkan haberlere istinaden Deniz Yıldızı isimli kafenin TÜRGEV’e kiralandığı doğru mudur? Hangi yöntemle verilmiştir?

2. Bu işlemin direkt Sn. Kadir Topbaş’ın talimatıyla gerçekleştiği doğru mudur?

3. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan bu taşınmazın zorla tahliye sonrası ihalesi yapılmış mıdır? Yapılmışsa kaç firma katılmıştır ve ihaleyi kazanan firma kaç TL kira bedeli ödemeyi taahhüt etmiştir?

4. İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı’nın kamu yararına çalıştığı bilindiğine göre bu kafenin işletmesinin vakıftan alınarak TÜRGEV’e devredilmesinin sebebi nedir?

5. Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olan ve bu şekilde vakıf ve derneklere kiralanmış ne kadar taşınmaz vardır? Bu taşınmazların adresleri nedir? Her birisinin büyüklüğü nedir? Hangi vakıf ve derneklere kiralanmıştır? Kira başlangıcı ve süresi nedir? Ağustos ayı itibariyle kira bedelleri nedir? Kira borcu bulunan kiralayan var mıdır? (Gerçek Gündem)