68 kuşağı öğrenci hareketi liderlerinden Deniz Gezmiş'in annesi Mukaddes Gezmiş, İstanbul'da hayatını kaybetti.

98 yaşındaki Mukaddes Gezmiş Temmuz ayında hastaneye kaldırılmıştı. Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş, facebook hesabında, "annemin eli elimde" yazarak aşağıdaki fotoğrafı paylaşmıştı:

1954 yılında Sivas Yıldızeli'nde çekilmiş bir fotoğraf. Cemil Gezmiş ve Mukaddes Hanım öğretmen. 3 çocuk: Bora, Hamdi ve Deniz Gezmiş

DENİZ GEZMİŞ KİMDİR?

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun kurucusu, 25 yaşında iki dava arkadaşı ile birlikte idam edilen Sosyalist devrimcidir. Deniz Gezmiş, 28 Şubat 1947'de Ankara'nın Ayaş ilçesinde doğdu.

1965'ten sonra, Türkiye'de gelişen gençlik hareketinin en önemli önderlerinden ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO)'nun kurucu ve yöneticilerinden Deniz Gezmiş, dava arkadaşları ile birlikte,  16 Temmuz 1971'de başlayan THKO-1 Davası'nda TCK'nin 146.maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle, 9 Ekim 1971'de 146/1 maddesi uyarınca idam cezasına çarptırıldı.

İdamından sonra bayraklaşarak devrim mücadelesinin çok önemli bir sembolü oldu; birçok sol örgütün başka konularda fikir ayrılıkları olmasına rağmen mutabık kaldıkları nadir konulardan birisi Deniz Gezmiş'in devrimciliği ve önderliğidir.