Soner Aydın
/ Demokrat Haber

HDP Mersin Milletvekili adayı Dengir Mir Mehmet Fırat ile yaklaşan 7 Haziran seçimleri ve 19 Mayıs'ta HDP Mersin ve Adana il binalarına yönelik bombalı saldırıları konuştuk. HDP'nin barajı aşması halinde Meclis'teki bütün dengelerin değişeceğini ve barış sürecinin hızlanacağını dile getiren Fırat, HDP'nin barajı aşamaması halinde ise muhtemel bir erken seçimin gündeme geleceğini kaydetti.  

Seçimlere 10 gün gibi kısa bir süre kaldı ve en çok merak edilen konu HDP'nin barajı aşıp aşamama durumu. Sizce HDP'nin yüzde 10'luk seçim barajını aşması ile birlikte Türkiye siyasetinde ne gibi değişimler meydana gelecektir?

HDP'nin barajı aşması ile birlikte Meclis'teki dengeler kökünden değişecektir. AK Parti'nin bugüne kadar Meclis'te çok büyük bir üstünlüğü vardı, ancak HDP barajı aştığında bu olmayacak. HDP barajı aştıktan sonra Meclis'te bir denge olaşacak. Bu denge Türkiye'nin demokratik yapısında daha uygun bir ortam sağlayacaktır. Türkiye'de ilk kez gerçek anlamda bütün farklılıkları bir arada yaşama anlayışı ile bir araya getiren siyasi partinin var olabileceği gösterilecektir. Bana göre en önemli noktalardan biri de bu. Öte yandan HDP'nin barajı aşması barış sürecinin hızlanması ve sürecin bir neticeye ulaşmasını sağlar.

Peki barajı geçemezse ne olacak? Bu konuda bir çok senaryo yazıldı. Kaos ortamının oluşabileceği vs. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ortaya atılan kaos projeleri bana göre doğru değil. HDP'nin barajı geçmemesi bir demokrasi ayıbı olur. Yüzde 10 civarında oy alan bir partinin Meclis'te temsil edilememesi Türkiye demokrasinin noksanlığını dünyanın gündemine getirecektir. Bu da erken seçimi gündeme getirir. Daha önce CHP ve MHP de baraj altında kalmıştı, ancak şu an Meclis'teler. Dolayısıyla kaotik bir ortamın ortaya çıkacağı, alternatif Meclis söylemleri, çatışmaların yeniden başlayacağı söylemeleri doğru değil. Bu bakımdan HDP, programında yer alan maddeleri yerine getirmek için Meclis dışında da çalışmalarına devam eder.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın size yönelik bir takım söylemleri oldu. Özellikle size yönelik 'Ağa' söylemi oldu. Nedir bu ağalık konusu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan İmam Hatip mezunu. İmam Hatip'lerde sosyoloji öğretilmez. Sosyoloji bilemeyen de ağalık nedir, beylik nedir bilmez. "Ağalık postu" diyor. Post ağada olmaz, post şeyhte olur. Ağalık toprağa, yanında çalışan işçiye dayanır. Benim orada bir karış arazim, yanımda çalışan tek bir kişi daha yok. Dolayısıyla benim ağa olmam mümkün değil. 600 yıllık bir aşiretten geliyorum. Bundan da her zaman iftihar etmişimdir. Eğer benim dedemden dolayı beni eleştiriyorsa ayıp ediyor. Benim dedem ölünceye kadar TBMM üyesiydi. Ayrıca kendisi gaziydi. Türkiye'de Kırmız-Yeşil İstiklal madalyalarından birine sahiptir.

Son zamanlarda HDP'ye yönelik saldırılar giderek artmaya başladı. Mersin'de ve Adana'da 19 Mayıs'ta parti binalarına bombalı saldırılar oldu. Bu saldırıların amacı neydi, HDP'ye verilmek istenen mesaj neydi?

Eş Genel Başkanımız Demirtaş mitingde, vermek istedikleri mesaja 'Seni halen Başkan yaptırmacağız' diye yanıt verdi. Saldırının amacı tamamen provokasyondu. Profesyonel bir iş. Öyle bir saatte patlatılıyor ki, her iki binada da koordinasyon toplantılarının yapıldığı bir saat. Parti çalışmalarının ve milletvekili adaylarının toplantı yaptığı bir saate ayarlanmış. Buralardan cesetlerin çıkacağını ve bunun üzerine HDP tabanının galeyana geleceğini oraya buraya saldıracağını düşünüyorlardı. Biz o provokasyona gelmedik. Korkmamız için de bir sebep yok.

Mersin'den aday olma isteği sizden geldi. Neden Mersin'den aday olmak istediniz?

Mersin'de doğdum, Mersin'de büyüdüm. Mersin'e gelişimiziz 90'ncı yılı. Evim, ailem burada. Yaşım icabı burada olmam daha doğru. Tanıdığım, bildiğim ve 2002-2007 arası vekillik yaptığım bir yer. Ben Mersinliyim Mersin'den aday olmak istedim.

Sayın Fırat röportaj için teşekkür ederiz. Son olarak HDP'nin Mersin'den alacağı oy oranı ve vekil sayısı üzerine gözlemlerinizi alabilir miyiz?

Mersin'den yüzde 18-20 arası oy alacağımız kanısındayım. Kaç vekil çıkartacağımız diğer partilerin oy dağılımına bağlı. Alacağımız oya göre iki vekili garanti çıkartırız, 3 ihtimali de var.