Demokrat Parti 8. olağanüstü büyük kongresinde genel başkanlık için 4 aday yarıştı.

Sinevizyon gösterisinde Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz'ın fotoğrafları çıkınca partililer tarafından alkışla karşılandı.

Kongrede aday olmayacağını açıklayan Namık Kemal Zeybek, kürsüye gelerek veda konuşmasını yaptı.

ADAYLAR

Genel Başkanlık için kongre öncesinde GİK üyesi Gültekin Uysal, Genel Başkan Yardımcısı Osman Çilsal, eski bakanlardan Nevzat Ercan ve Ufuk Söylemez, eski milletvekili Ergün Özdemir ve işadamı Fatih Sinan Yılmaz adaylıklarını açıkladı.

Kürsüye çıkan genel başkan adaylarından Ufuk Söylemez, delegelerin talebi üzerine Nevzat Ercan lehine, Ergün Özdemir ise kendisinin yaşlandığını belirterek Gültekin Uysal lehine yarıştan çekildiğini açıkladı.

Adaylardan Nevzat Ercan, 35 yıllık siyasi hayatından kesitler sundu, kimseyi yaralamadan, suçlu aramadan, üç dönemdir meclis dışı kalan partiyi yeniden merkez sağın lideri haline getirmek gerektiğini kaydetti. Ercan'ın konuşması uzayınca bazı delegeler kürsünün önüne gelerek tepki gösterdi.

Genel Başkan Yardımcısı Osman Çilsal, hiçbir kimseyle göbek bağı olmadığını belirterek hizmete talip olduğunu kaydetti.

MYK üyesi Gültekin Uysal ise DP misyonuna bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu bildirdi. Uysal, darbelerden en çok partisinin zarar gördüğünü kaydetti.

Adaylardan işadamı Fatih Sinan Yılmaz da, delegelerden 4 yıl için görev istediğini belirtti.

SEÇİMLER

1276 delegeden 920'sinin oy kullandığı ve 916'sının geçerli sayıldığı seçimin ilk turunda adaylardan GİK üyesi Gültekin Uysal 459, eski bakanlardan Nevzat Ercan 380 ve Genel Başkan Yardımcısı Osman Çilsal 77 oy alırken işadamı Fatih Sinan Yılmaz'a hiç bir delege oy vermedi.

Salt çoğunluk aranmayan üçüncü turda Gültekin Uysal, 444 delegenin oyunu alarak DP'nin yeni genel başkanı oldu.

KİMDİR?

Gültekin Uysal, 1977 tarihinde Afyonkarahisar'da doğdu. Lisans eğitimine ABD'nin Texas Eyaleti'ndeki Houston Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde başladı ve Bilkent Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümünden mezun oldu. Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi Anabilim Adalında Yüksek Lisansını tamamladı. 2003-2005 Yılları arasında DYP'nin Afyonkarahisar İl Başkanlığını yaptıktan sonra, 2005 Mayıs ayında toplanan DYP Büyük Kongresinde Genel İdare Kurulu üyeliğine seçildi ve Partisinin Gençlikten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. 2007 Genel seçimlerinde Afyon 1. sıra milletvekili adayı.

Uysal, Türk Ocağı Afyonkarahisar Şubesi Yönetim kurulunda görev yaptı. Ayrıca Liberal Düşünce Topluluğu ve Afyon Eğitim Vakfı üyesi. Türkiye Günlüğü ve Piyasa gibi dergilerde çeviri yazıları yayımlanan Uysal aile şirketi olan Reisoğlu Mermer'de, iş hayatına da devam etmekte.

KULİSLER

Hüsamettin Cindoruk ve Süleyman Demirel’in Ufuk Söylemez’i, Tansu Çiller’in Nevzat Ercan’ı desteklediği söyleniyor. Sonuçta Ufuk Söylemez Nevzat Ercan lehine çekildi, böylece eski DYP’liler ağırlıkla Nevzat Ercan’ı desteklediler.

Mesut Yılmaz ve DP’deki ANAP’lıların ise Gültekin Uysal’ı desteklediği söyleniyordu. Ayrıca Gültekin Uysal’ın Nur cemaatlerinden Yeni Asya Gurubuna sempati duyduğu da söylenenler arasında. (Demokrat Haber)