HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Washington’da katıldığı bir toplantıda, AKP hükümetine eleştiriler yönelterek, bir hafta içinde somut adımlar görülmezse, sürecin kendileri için biteceğini dile getirdi.

Toplantıda bulunan iki kaynağın Diken’e aktardığına göre Demirtaş, son sözü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın söyleyeceğini, ama Öcalan’ın da benzer fikirde olduğunu belirtti.

KARAYILAN DA AYNI MESAJI VERMİŞTİ

KCK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan da pazartesi günü verdiği demeçte, Demirtaş’tan daha da net bir mesaj vermiş, “Bizim için süreç bitmiştir” deyip, son sözün Öcalan’da olduğunu söylemişti.

DEMİRTAŞ’A İLGİ ÜST DÜZEYDE

Demirtaş’ın Washington’da ilgiyle karşılandığını söyleyen kaynaklar, hem Beyaz Saray’da hem de dışişleri bakanlığında üst düzeyde görüşmeler yapacak olmasını bunun bir göstergesi olarak yorumladı.

Diken'den İlhan Tanır'ın haberine göre HDP liderinin söz konusu mesajı verdiği toplantı önemli bir düşünce kuruluşunda basına kapalı olarak gerçekleşti. Demirtaş, aralarında Ortadoğu, Türkiye ve Kürt uzmanlarının da bulunduğu yaklaşık 20 kişiye hem Türkiye içinde hem de bölgedeki dengeleri analiz etti.

Toplantıda bulunan iki kaynak, Diken’e konuşmanın içeriğini de aktardı.

Demirtaş’ın konuşmasının dörtte üçü, Rojava’daki Kürtlerin durumuna ayrıldı. Geri kalan bölüm ise Türkiye’deki barış süreciyle ilgili değerlendirmelerle geçti.

MÜHLET BU AY SONU DOLUYOR

Demirtaş konuşmasında AKP hükümetine eleştiriler yöneltirek, barış süreci için mühlet olarak ay sonunu işaret etti; bir hafta içinde hükümetten somut adımlar görülmezse, sürecin kendileri için biteceğini açıkca dile getirdi.

“Son söz Öcalan’ın” diyen Demirtaş, buna karşılık PKK liderinin kendi fikrine yakın olduğunu da belirtti.

Barış süreci çökebileceğini veya işlerin düzelebileceğini belirten Demirtaş, bunun hükümete bağlı olduğunu belirtti.

IŞİD’LE PAZARLIK VAR, PKK İLE MÜZAKERE YOK’

Habere göre; HDP lideri, AKP hükümetinin IŞİD terör örgütüyle doğrudan pazarlık yapmasına rağmen, 30 yıldır mücadele ettiği PKK’yle müzakereye oturmadığını ve bunun da önemli bir gösterge olduğunun altını çizdi.

Demirtaş, dışişleri bakanıyken birçok kez Davutoğlu’nu uyardıklarını, isteyerek veya istemeyerek IŞİD’e birçok kez öldürücü silah ve yardımın gittiğini söylediklerini, ama Davutoğlu’nun bu uyarıları hiçbir zaman dikkate almadığını söyledi.

‘MEZHEPÇİ’ POLİTİKA

HDP lideri AKP’nin IŞİD’e karşı önlemlerinin ancak iki ABD’li gazetecinin kafasını kesme görüntülerinden sonra ciddi bir değişime uğradığını söyleyerek, AKP’nin Suriye politikasını da ‘mezhepçi’ diye niteledi.

Demirtaş, “AKP hükümetinin Kobani ve Suriye Kürtlerine yardımı, IŞİD’e yaptığı yardımın binde biridir’’ dedi.

‘AKP, KÜRTLERİ BİRLEŞTİRİYOR’

HDP liderinin verdiği diğer mesajlar şöyle:

– Türkiye’nin Kobani de dahil olmak üzere, bölgede Kürtlere uzak durması, Türkiye, Irak ve Suriye’deki Kürt güçlerini daha da birleştiriyor.

– Bölgedeki Kürtlerde, tarihte hiç olmadığı biçimde ‘ortak kimlik ve bilinç’ yeşerdi. Bu, AKP hükümetinin Kürtler için IŞİD karşısında parmağını dahi kaldırıp yardım etmemesinden kaynaklanıyor.

– AKP’nin Kobane’deki Kürtlere sınırını açmasına rağmen, bu göçmenlere biber gazı ve TOMA’larla saldırması, AKP hükümetinin ‘her probleme çekiçle çözüm arama’ mantığının bir yansıması.

– Bütün bunlar Kürtlerin farklılıklarını bir yana koyarak birbirinin yardımına koşmaya başlamasına neden oldu. Yani AKP, isteyerek veya istemeyek bölgedeki Kürtleri birleştiriyor ve belki de ileride bir Kürdistan devletinin olma ihtimalini kolaylaştırıyor. İran’daki Kürtler dahi yardım teklif ederken, AKP yanıbaşındaki Kürtleri, IŞİD’e karşı kaderine terk etti.

– İçinde bulunulan zamanın bölgedeki Kürtler için tarihteki ‘en kritik dönem.’