Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında gittiği her yerde dava açıldı.

Demirtaş’a bugüne kadar 31 farklı dava açıldığına dikkat çeken Avukat Mahsuni Karaman, “Bu süreçte Sayın Demirtaş yargılandığı dosyaların birinden beraat ederken, birinden de kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilmiş. Geriye kalan 29 dava dosyasının yargılanması da devam ediyor. Demirtaş’ın tutuklu olduğu ana dosya da toplam 31 soruşturma dosyası (fezlekeden) oluşuyor” dedi.

Mecliste 20 Mayıs 2016’da yapılan tartışmalı anayasa değişikliğiyle birlikte milletvekillerinin yasama dokunulmazlıkları geçmişe dönük olarak kaldırıldı.

Dokunulmazlıkları kaldırılan 55 HDP milletvekili hakkında hazırlanan 510 fezleke hızlıca davalara dönüştürüldü. 55 vekil hakkında, 645 farklı suçlamadan açılan davalarda toplam 18 müebbet ve 3 bin 126 yıl hapis cezası istendi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş hakkında tutuklu olduğu dava dahil şu ana kadar 31 dava açıldığını belirten Karaman, “Bu süreçte Sayın Demirtaş yargılandığı dosyaların birinden beraat ederken, birinden de kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilmiş. Geriye kalan 29 dava dosyasının yargılanması da devam ediyor. Demirtaş’ın tutuklu olduğu ana dosya da toplam 31 soruşturma dosyası (fezlekeden) oluşuyor” dedi.

Karaman, Demirtaş hakkında 100’e yakın fezleke hazırlandığını belirterek, Demirtaş’a başka davaların da açılabileceğini söyledi.

Karaman, Demirtaş’ın Diyarbakır’da tutuklu olduğu dava hariç hakkında açılan davalar ve soruşturmaların önemli bir kısmının “cumhurbaşkanına hakaret”, “başbakana hakaret”, “Suç ve suçluyu övmek”, “Devlet büyüklerini aşağılama” ve propaganda suçlarından oluştuğuna dikkat çekti.

Karaman, Demirtaş’ın hakkında açılan davaların çeşitli tarihlerde yaptığı basın açıklamaları ve halk toplantılarında yapmış olduğu konuşmalar nedeniyle açıldığını kaydetti.

Demirtaş hakkında açılan davalarda yüzlerce yıl hapis cezası istendiğini belirten Karaman, “Demirtaş’ın siyasi parti faaliyetleri nedeniyle gittiği Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Midyat, Silopi, Van, Erciş, Doğubeyazıt, Bingöl, Ankara, Kayseri, İstanbul, Adana ve Mersin gibi il ve ilçelerde yaptığı konuşmalar dava konusu yapılmış” dedi.

‘BÜTÜN DAVALARDAN BERAAT EDECEK’

Demirtaş’a açılan davalar incelendiğinde soruşturmaya konu olan ifade ve beyanların tamamının siyasi parti faaliyeti olduğunu altını çizen Karaman, “Bu ifade ve beyanlar daha önce Sayın Demirtaş tarafından Meclis kürsüsünde, çalışmalarında, Meclis grup toplantılarında dile getirildiği hususlardır. Aslında bu yönüyle de bu beyan ve ifadelerden dolayı Anayasa’nın 83’üncü maddesi uyarınca sorumlu tutulması hukuken olanaksızdır. Konuşmaların tamamı yasama sorumsuzluğu kapsamında kalan ve siyasi parti faaliyeti olarak nitelenebilecek beyan ve ifadelerdir. Sayın Demirtaş ileride bu davaların tamamından beraat edecektir. Yerel mahkemelerce verilecek herhangi bir aksi karar da Anayasa Mahkemesi ve AİHM’den dönecektir” diye konuştu.

(Kaynak: Dihaber)