Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul'da İslami çevrelerle bir araya geldi. Taksim Elite World otelde basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesi Demirtaş, HDP'li vekiller Celal Doğan, Hüda Kaya, Ayhan Bilgen, Mehmet Ali Aslan ve Nimetullah Erdoğmuş ile birlikte basın mensuplarının karşısına geçerek, gündemdeki konuları değerlendirdi. 

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "vatandaşlıktan çıkarma" sözlerine, "İnsanlıktan çıkmış olanlar bizi vatandaşlıktan çıkarmakla tehdit ediyorlar. Biz kendilerini insanlığa davet ediyoruz" sözleriyle yanıt verdi. Ülkenin herkesin ortak vatanı olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Bu vatan tek bir ırkın değil, herkes bunu böyle görecek. 'Benden olmayan herkes bu ülkenin düşmanıdır' diyen kendi eliyle bu ülkeyi paramparça etmiş olur" dedi.

'KENDİLERİNİ İNSANLIĞA DAVET EDİYORUZ'

"Vatandaşlıktan çıkarma" tehditlerinin konuşulmaya değer bir konu olmadığını ifade eden Demirtaş, "Bakanlıkla görüşülecek bir şey yok. Bu husus darbe dönemlerinde hayata geçirilmiş cunta uygulamalarıdır. Benzer uygulaması Hitler faşizminde gerçekleşmiş bir uygulamadır. Vatandaşlıktan çıkarmanın koşulları öyle kolay değil. Bu vatan herkesin ortak vatanıdır. Böyle görecek herkes ve buna inanacak. Tek bir etnik kimliğin, tek bir ırkın vatanı değil. Irkçılık yaparak 'Benden olmayan herkes vatan hainidir . Bu ülkenin vatandaşlığını taşıyamaz' derse kendi eliyle toplumu paramparça etmiş olur. Asıl insanlıktan çıkmış olanlar bizi vatandaşlıktan çıkarmakla tehdit ediyorlar. Biz kendilerini insanlığa davet ediyoruz" diye konuştu.

'İNSANLARI TEDİRGİN EDİYOR'

Maraş'ta yapımı devam eden sığınmacı kampına yönelik tepkilerin hatırlatılması üzerine, Türkiye'de çoğunluğu Suriyeli olan yaklaşık 3 milyon sığınmacı olduğunu dile getiren Demirtaş, "Türkiye'de 3 milyona yakın sığınmacı var. Bu insanların durumunu geri gitsinler anlayışıyla ele alamayız. Fakat Türkiye'de de bir hukuka kavuşturulmaları lazım. Mülteci hukukundan yararlanamıyorlar. İltica edemiyorlar. Madem Türkiye'de yaşayacaklarsa demografik müdahalelere, etnik çatışmalara, mezhep gerilimlerine de fırsat vermeyecek düzenlemeler yapmak gerekir. O insanları tehdit olarak görmemek lazım ama Maraş gibi Alevi katliamının daha travmasının atlatılamadığı bir yerde oradaki nüfusun birkaç katı Suriyeli mülteciyi oraya götürürseniz, zaten bir güven oluşturmamışsınız hükümet olarak, oradaki insanları tedirgin edersiniz" diye konuştu.

‘TÜRKİYE KAN KAYBEDİYOR’

Demirtaş, “HDP’nin batıda oy kaybettiğine dair yapılan anket sonucunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” yolundaki soruya ise şöyle yanıt verdi: “Bizim de yaptırdığımız araştırmalar var. HDP hiçbir yerde oy kaybetmiş değil, güven kaybetmiş değil. Türkiye kan kaybediyor. Mesele partilerin oy artırmasından çok Türkiye’nin kan kaybediyor olmasıdır. Can kaybediyor olmasıdır. Biz işin bu kısmını daha çok önemsiyoruz. Ama öyle yansıtıldığı gibi halk nezdinde ne oy ne de güven kaybetmiş değil.”

(Kaynak: Ajanslar)