HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Reuters Haber Ajansı'na sıcak gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Son günlerde yaşanan çatışmalar ve gelen ölüm haberleri ve hükümet kanadından yapılan açıklamalar çözüm sürecinin geleceği konusunda endişe yaratmıştı.

Çözüm süreci ve yaşanan çatışmalarla ilgili konuşan Demirtaş, hükümeti ortak çağrı yapmaya çağırdı.

Demirtaş, "PKK'ye yapılan silah bırakma çağrısı tek taraflı ve erişilmesi imkansız. Çözüm süreci artan gerginlik yüzünden durgunluğa girmiş gibi görünebilir ama bu bitti anlamına gelmez. Hükümet düşmanlıkları bitirmek için ortak çağrı yapmalı ve PKK buna olumlu yanıt vermelidir" dedi.

Selahattin Demirtaş, "Operasyonun amacı Kürtlerin Suriye’deki toprak bütünlüğünü engellemek, AKP seçimi kaybetmenin intikamı olarak ülkeyi kaosa sürüklüyor" diye konuştu.

"TEK SUÇUMUZ YÜZDE 13 OY ALARAK BARAJI GEÇMEK"

Demirtaş, son günlerde sürekli çatışmasızlık çağrısı yaptığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Her gün neredeyse her konuşmamda çağrı yapıyorum; 'karşılıklı olarak silahlar derhal susturulsun' diyorum. Ülkenin Başbakanı bunu söyleyebilir mi? Başbakan 'silahları bırakın ve ülkeyi terk edin, teslim olun' çağrısı yapıyor. Yani gerçekleşmesi imkânsız bir çağrıyı bilerek yapıyor. Bunun gerçekleşme şansı yok. Bunun hayata geçmesinin ne kadar imkânsız olduğunu kendisi benden daha iyi biliyor. Samimi ise bizim gibi o da 'biz her türlü operasyonu durdurmaya hazırız, PKK da silahlarını sustursun, karşılıklı çatışmasızlığa hazırız' desin. Bakın o zaman işler nasıl kolaylaşacak."

Hükümet ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın HDP'ye yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, "Tek suçumuz yüzde 13 oy alarak barajı geçmek" diyen Demirtaş, Erdoğan'ın ülkeyi yeniden bir seçime götürmeye hazırlandığını ve kesinlikle koalisyon taraftarı olmadığını savundu.

"ASIL AMAÇ İŞİD DEĞİL"

HDP'ye yönelik bu saldırıların devam etmesi durumunda erken seçimde halkın HDP'nin etraflarında kenetleneceğini belirten Demirtaş, baraj altında kalmayacaklarını kaydetti.

Demirtaş, son dönemde başlatılan operasyonların asıl amacının IŞİD değil sol ve Kürt muhalefet olduğunun altını çizerek, "AKP aslında IŞİD'e karşı savaşmıyor, asıl amaçları Suriye'deki Kürt oluşumunu engellemek" diye konuştu.