HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran'da gerçekleşecek olan genel seçimlere ilişkin ittifak görüşmeleri için Diyarbakır'da bazı parti ve oluşumların temsilcileriyle bir araya gelecek. Demirtaş, görüşmeler öncesinde önceki gün Türk askerlerince Süleyman Şah Türbesi'ne düzenlenen operasyona ve "çözüm süreci"ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Demirtaş, Süleyman Şah Türbesi Operasyonu'nun hükümetin Suriye politikasındaki yanlış ve hatalar üzerine inşa edilen dış politikasını bir kez daha gösterdiğini belirtirken; "çözüm süreci"ne ilişkin de açıklamalarda bulundu. Demirtaş'ın açıklamaları şöyle:

'IŞİD, TÜRKİYE'YE DÖNÜK TEHDİTLERİNİ ARTIRACAK'

"Şimdi geldiğimiz noktada görülüyor ki IŞİD, yavaş yavaş Türkiye'yi tehdit etmeye başladı. Bence bundan sonra daha fazla bir tehdit oluşturacak. Sadece Süleyman Şah Türbesi'yle de yetinmeyeceklerdir. Yapabilecekleri her yerde Türkiye'ye dönük tehditlerini artıracaklardır. Şimdi bu tehdide karşı hükümetin çok sağlıklı bir pozisyon alması lazım. IŞİD ve IŞİD zihniyetiyle mücadele konusunda bölgedeki demokrasi güçleriyle özellikle PYD ile işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu görmesi lazım. Tam da işte IŞİD, Kobanê'ye saldırırken, askeri koridorun ne demek olduğunu işte Süleyman Şah koridorunda gördük. Eğer Kobanê'ye IŞİD saldırısının ilk günlerinde Türkiye üzerinde bir koridor açılsa ve Cizirê'den Kobanê'ye ilk günlerde askeri yardım yani Kürtlerin kendi arasındaki askeri yardımın gitmesi sağlansaydı, IŞİD ilk günlerde o topraklardan atılabilinirdi. Fakat gelinen noktada hükümetin sonuç itibariyle ortada büyük bir zafer varmış gibi işte Süleyman Şahı bir yerden bir yer taşımayı başarmışsa bundan büyük bir zafer çıkarmış gibi bir sunum yapmasını da doğru bulmuyoruz. Ortada belki siyasi ve askeri bir zafer de yok ama bu hatalardan ne kadar erken dönülürse o kadar doğru olacağını gösteren de bir ibretlik olay oldu.

"Bizce PYD burada aslında Türkiye ile en ufak bir düşmanlık ilişkisinin olmadığını ve olamayacağını da ortaya koydu. Türkiye'nin dostu düşmanı iyi ayırması lazım. Oradaki PYD güçleri, orada yaşayan halk, Türkiye için tehdit yada düşman değil, tam tersine IŞİD, Türkiye'nin düşmanıdır. Buna göre dost düşman ayrımını iyi yapılarak bir ilişki, politika oluşturulmasında biz fayda görüyoruz. Umarım Türkiye ile resmi olarak PYD ve Rojava bölgesi arasında olması gereken ilişkinin gelişmesine yardımcı olur. Çünkü sonuçta Rojava ve Türkiye ilişkisi sonsuza kadar düşmanlıklar ve korkular üzerine kurulamaz. Karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesini hep destekledik buna da olursa bu tür ilişkiler desteklemeye devam ederiz."

"ÇÖZÜM SÜRECİ"

"Ortak bir mutabakat üzerine açıklama noktasında gelinmedi. Çünkü hükümetin tek yanlı dayatması, hükümetin manipülasyonları nedeniyle ortak açıklama yapılamadı. Yoksa biz barış müzakerelerinin bir an önce başlamasını destekliyoruz. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Türkiye halklarının bugün en acil ihtiyacının barış olduğunu bilinci ve sorumluluk göreviyle bu meseleye yaklaşıyoruz. Henüz ortaya somut bir şey çıkmış değil.

Konuşmasında HDP heyetinin sabah saatlerinde Kandil'e gittiğini de hatırlatan Demirtaş, heyetin dönüşünün ardından Ankara'da tekrardan karşılıklı görüşmelerin yapılacağını söyledi. Demirtaş sonucun olumlu olması durumunda neticeleri paylaşacaklarını dile getirdi.