Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. ‘Hiç kimsenin aklına şiddeti tırmandırmak, yeniden çatışmalı savaş günlerine dönmek gelmemelidir’ diyen Demirtaş, Hükümetin ve Cumhurbaşkanı’nın tansiyonu yükseltecek açıklamalardan uzak durması gerektiğini, bunu KCK için de söylediklerini belirtti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş’a , Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun KCK’nin açıklamasını tehdit olarak değerlendirdiği hatırlatılarak, bu konudaki düşünceleri soruldu. Demirtaş şöyle cevap verdi:  

“Gerilimin arttığı doğru fakat bütün bu gerilimleri ortadan kaldırmanın yolu tansiyonu yükseltmek değildir. Hükümet de Cumhurbaşkanı da tansiyonu yükseltecek açıklamalardan uzak durmalıdır. Gün, birbirine kılıç çekme günü değildir. Biz KCK için de bunu söylüyoruz hükümet için de bunu söylüyoruz. Öyle tarihi günlerden geçiyoruz ki sıkılı yumruklarla, sıkılı ellerle birbirine yaklaşma günü değil. Herkesin elini de gönlünü de birbirine bir birine karşı daha fazla açması lazım. Hiç kimsenin aklına şiddeti tırmandırmak, yeniden çatışmalı savaş günlerine dönmek gelmemelidir. Bu herkese kaybettirir. Daha ciddi bir sorumluluk üstlenmiş olan partimiz de barış konusunda çok samimi, ciddi olduğunu seçim sonrasında da ispatlamıştır. Herkes bu yönüyle sürece yaklaşmalıdır.

‘HAD BİLDİRME ÜSLUBU TERKEDİLMELİ’

Kabadayılık yapma, had bildirme üslubu ve tarzı artık terk edilmelidir. Herkes birbirine karşı kullandığı üslubu da daha dikkatlice seçerek nezaket sınırlarının dışına çıkmadan konuşmayı birinci madde olarak gündemine almalıdır”.