Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği tarafından düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, mitingden ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Demirtaş, Başbakan Binali Yıldırım tarafından Diyarbakır'da açıklanan "ekonomi paketine" ilişkin gelen soruya "Kürt sorunu ekonomik, sosyal, kültürel ve benzeri birçok şeyin kısıtlanmasından oluşur. Meseleyi sadece 'terör sorunu' ve 'ekonomik' olarak ele almak sorunun diğer yönlerini görmemektir. 'Çözüm mözüm yok' demek, daha fazla kan daha fazla savaş demektir. Bu yaklaşımı HDP olarak kabul etmiyoruz. Sorun ekonomik değil bugüne kadar bütün hükümetler Diyarbakır'a gidip paketler açıkladı. Ama hiçbir paket soruna çözüm olmadı" yanıtını verdi.

'O ZAMAN GÖNDERİN AVUKATINI GİTSİN GÖRSÜN'

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "Abdullah Öcalan konusu sürekli istismar ediliyor ve kamuoyuna sürekli yanlış bilgiler aktarılıyor" şeklinde yaptığı açıklamaya da değinen Demirtaş, "Öcalan ile kısa bir görüşmenin yapılmasının kime ne zararı var? Vakit geçirmeksizin İmralı'ya bir avukatın ya da ailenin götürülmesinin yolu açılmalıdır. Bozdağ, Öcalan'ın durumuna ilişkin 'İstismar ediyorlar' diyor. İstismar diyorsan o zaman istismara izin verme. Gönderin avukatını gitsin görüşsün" dedi.

'KÜRTLERİ DÜŞMAN OLARAK GÖRMEK TÜRKİYE TOPLUMUYLA ALAY ETMEKTİR'

Türkiye'nin Cerablus'a yönelik askeri müdahalesine ilişkin de konuşan Demirtaş, "AKP hükümeti DAİŞ'e (IŞİD) karşı sınır dışında operasyon yaptığına inandırıcılık kazandıracaksa içerideki IŞİD'çilere baksın. Barış bildirisine imza attıkları için hakkında soruşturma açılan, görevinden alınan akademisyenlerin sayısı IŞİD'den gözaltına alınanlardan daha fazladır. Adana ve Antep'te ve daha birçok ilde yüzlerce IŞİD hücresi var. Cerablus işgali tamamıyla Kürtlere yöneliktir. İsrail'den arası bozuk herkesten özür dileyip barışabiliyorlar. Kürtlere gelince düşman oluyorlar. Türk halkının dostu Kürt halkıdır. Irak Kürdistanı'nda Suriye Kürdistanı'nda bugüne kadar Türkiye'ye yönelik bir tehdit oluştu mu? Oluşmadı. Kürt halkını düşman olarak görmek Türkiye toplumuyla alay etmektir. Tarih artık Kürt toplumu ile yüzleşmeyi gerektiriyor" dedi.

BOZDAĞ NE DEMİŞTİ?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Abdullah Öcalan konusu bölücü terör örgütü tarafından sürekli istismar ediliyor ve kamuoyuna sürekli yanlış bilgiler aktarılıyor. Halkı mobilize etmek için kendi hedefleri doğrultusunda kullanmak için hem sağlığı ile ilgili hem de güvenliği ile ilgili asılsız bilgiler yayılıyor. Şunu çok net ifade edeyim; Abdullah Öcalan'ın güvenliği ile ilgili herhangi bir sorun yok. Oradaki güvenlik tedbirleri en üst düzeyde. 15 Temmuz'dan sonra cezaevinin güvenliğiyle ilgili tedbirler yeniden gözden geçirildi." ifadelerini kullanmıştı.