BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK'nin çekilme sürecine ilişkin açıklamaları nedeniyle Başbakan Yardımcısı Arınç'ı eleştirdi ve 'o ağlayan kişi' diye niteledi.

Demirtaş'ın konuşmasından satır başları şöyle:

'Öncelikle Reyhanlı'daki katliamda yaşamını yitiren yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Her ölümle birlikte insanlık ölüyor. Herkes aynı acıyı paylaşıyorsa saldırılar amacına ulaşamaz. Reyhanlı'da 50 yurttaşımızla ölen insanlıktı.

8 AY ÖNCE UYARDIK

Daha çok değil 8 ay önce şu kürsüden savaşın Türkiye'ye yansımasını anlatmaya çalıştık. Hükümetin savaş sevdasının Türkiye'ye nasıl fatura ödeteceğini söylemiştik. Biz bu kadar Suriye'deki savaşa hevesli olursak ve savaşa karşı çıkmazsak gün gelecek Şam'da patlayan bombalar Türkiye'de patlayacak demiştik. Esad'a sessiz mi kalalım diyorlar. Türkiye’nin Suriye halkını desteklemesi lazım. Hatay sınırı eleğe dönüştürülmüştür kimin gittiği kimin geldiği belli olunmayan duruma gelinmiştir. Sınır hattından yurttaşlık giriş çıkışı zordur ama bombaların giriş çıkışı kolaydır. Reyhanlı halkı bu politikaların mağdurudur.

BASIN YASAĞINA ELEŞTİRİ

AKP bu katliamın hükümete çıkaracağı faturayı ört bas etmek için halkın haber alma hakkını elinden almıştır. Ölü sayısı ve faillerle ilgili tartışmalar vardır. Medya özgür çalışabilmelidir. Gerçek faillerin açığa çıkması için de bu önemlidir.

Şu anda uygulanan Suriye politikasından vazgeçmesi lazım. Ne Esad'ı destekle ne çeteleri destekle. Suriye halkını destekle. Mesele budur. İki üç ay gider dediğiniz Esad 2 yıldır orada. Politikanın hatalı kısmından geri dönmek geri adım değildir. Suriye halkını desteklemek diye seçenek hiç mi kimsenin aklına gelmiyor.

Hatay'da yapılmak istenen AKP CHP gerilimi üzerinden Sünni Alevi çatışmasını çıkartabilmektir.

YENİ KATLİAM UYARISI

Bu katliamla yetinmeyecekler. Bu katliamı büyütecek başka hesaplar içine de girecekler. Hükümetin tedbirleri alması konusunda sorumluluğu vardır. 1 Mayıs'ta kuş uçurtmayan devlet Hatay'da kuş sürüsüne bir şey demiyor. Suriye politikasının değişmesi gerekiyor. Hükümet bu konuda bir gurur meselesi yapıp içine girdiği hatadan dönmezse Suriye'deki felaket Türkiye sınırlarına taşınacak.

HÜKÜMET ÖNCE DİLİNİ DEĞİŞTİRMELİDİR

Çok uzun yıllardan sonra ilk defa PKK sınır dışına çıkıyorlar. İlk PKK Kandil'e ulaştı. Ne kadar sürer mevsim coğrafi koşullara göre kestirmek zor.. Şu ana kadar sıkıntının yaşanmadan gerçekleşmesi şanstır. Silahların sustuğu lafın öne çıktığı döneme giriyorsak herkes beynindeki düşünceyi ifade edebilmelidir. Türkiye bunu başarırsa barış kalıcı hale gelecek. Hükümetin önce dilini üslubunu değiştirmesi gerekir.

ARINÇ'A AĞIR ELEŞTİRİ

Hükümet sözcülerinin tahrikkar açıklamaları çekilmeyi durdurun gibi hava yarattı. Buradan elde edilmek istenen kar nedir anlamadık. Türkiye'de kanlı savaş yürüyor bu taraflardan biri savaşı bitirmiş ülke sınırları dışına çıkıyor hükümetin sözcüsü cehennemin dibine gitsinler diyor. Dil ve üslup konusunda uyarı yapan kişi vicdanım kanıyor deyip -ki kendisi ağlayan kişidir- bunu söylüyor. Sanki Bakanlar Kurulu cennete gidilme koşullarını belirliyor. Arınç cennete gitme koşullarını belirliyor. Barış gibi değerli süreci AKP'nin eline bırakmayız.