BDP MYK toplantısı öncesinde BDP Genel Merkez binasına gelen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, gündemlerinde müzakere süreci, Gezi Parkı eylemleri ve yerel seçimler olduğunu söyledi.

Gazetecilerin “Grup toplantısında kırmızıçizgilerimiz var, dediniz, bunlara ilişkin hükümetle bir görüşme trafiğiniz var mı?” sorusunu yanıtlayan Demirtaş, bu hafta içerisinde hükümetle partileri arasında bir görüşmenin daha olacağını ifade ederek, geçen hafta demokratikleşme için bir reform paketi önerisini ilettiklerini kaydetti. Demirtaş, şöyle devam etti:

“Sunduğumuz önerileri nasıl tartıştılar, nasıl baktıklarını bilemeyiz. Bugüne kadar parlamentoya sunduğumuz, teklif olarak parlamentoda duran taslak metinlerimizi bir kez daha derli toplu halde bir paket olarak hükümete sunduk. Bu hafta içerisinde hükümetin bu yaklaşımlarını göreceğiz. Umut ediyorum ki hükümet de bu meseleye ciddi yaklaşır.”

'ŞU ANDA BİR TIKANMADAN SÖZ EDEMEYİZ'

Gazetecilerin “Çözüm sürecinin artık tıkanma aşamasına geldiğini algıladık biz. Genel olarak değerlendirirsek çözüm sürecinin geldiği aşamayı nasıl buluyorsunuz?” sorusuna Demirtaş, sürecin tıkandığının söylenemeyeceğini dile getirerek, “Hükümetin tarzı ve tutumu tıkanmaya doğru götürüyor dedik. Bu konuda bir uyarı yapma ihtiyacı hissettim. Çünkü çözüm sürecinde ikinci aşama dediğimiz aşama daha çok hükümetin siyaset kanallarına, demokratik, barışçıl siyaset kanallarını açma konusunda ödevlerinin olduğu aşamadır. Hükümet bu aşamada kendi ödevleri üzerine düşen görevleri kamuoyunun, toplumun beklentilerini karşılayan bir tutum içerisine girmezse sıkıntı yaşanır tabi ki. Ama bir tıkanmadan şu an söz edemeyiz” dedi.

Çözüm sürecinin birinci aşamasının bittiğini de dile getiren Demirtaş, periyodik olarak aslında ayda 2 defa İmralı ziyaretinin olması gerektiğini söyledi