BDP Dersim İl Örgütü'nün "Demokratik kurtuluş ve özgür yaşam" şiarı ile gerçekleştirdiği 2. Olağanüstü kongresine katılan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Dersim'e 30 kilometre uzaklıktaki Alacık köyünde kurulan çözüm çadırını ziyaret etti.

Burada konuşan Demirtaş, Dersim dağlarında "barış nöbeti" tutmanın son derece kutsal bir görev olduğunu kaydederek, "Birçok anne bu savaşta evladını yitirtirmiş, birçok annenin halen dağlarda ve cezaevlerinde evladı bulunuyor olmasına rağmen, bütün bu acıları yüreğine gömerek barış için çaba sarf ediyor. Gönül isterdi ki, Türk ve Kürt anaları el ele verip barışın etrafında halka oluşturabilselerdi, ama geç kalınmış değil. İşte burada anaların nöbeti büyük bir örnektir, büyük bir semboldür" diye konuştu.

Annelerin 25 gündür, olası bir çatışma ve gerilime karşı dağlarda nöbet tuttuğunu belirten Demirtaş, bu çalışmaların değerinin bilinmesi gerektiğini ve dağlarda kalıcı barışın gelmesinin tek yolunun, Kürt sorununda demokratik çözüm olduğunu ifade etti.

'SORUN GERİLLA DEĞİL, ANKARA'NIN ZİHNİYET SORUNUYDU'

PKK'lilerin çekilmesiyle ilgili konuşan Demirtaş, "Gerillalar belki bu dağlardan çekiliyorlar, Türkiye'nin sınırı dışına yürüyorlar, ama sorunu çıkaran gerillanın kendisi değildi. Sorun gerilla değil; Ankara'nın zihniyeti sorunuydu. Ankara'nın zihniyeti değişmedikçe Kürt sorunun çözülmemiş olacak. Onu değiştirecek şey ise hükümetin yapacağı demokratik reformlardır. Biz buradan Dersim'in dağlarında barış isteyen analarla birlikte bir kez daha Ankara'ya çağrı yapmak istiyoruz: Barış için geç kalmayın, daha çok samimi olun, daha kararlı olun" şeklinde konuştu.

İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüştüklerini kaydeden Demirtaş, Öcalan'ın yeni süreçte kadın ve annelerin çabalarına büyük değer verdiğini belirtti. (ANF)