Geçici AKP hükümetinin 'savaş politikaları'na karşı toplumsal mücadele hattı örülmesine dönük çalışmaların yürütülmesi amacıyla HDP, DBP, DTK ve HDK eş başkanları Diyarbakır'da, iş çevreleri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile bir araya geldi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da katıldığı toplantıda, 'barış' vurgusu yapıldı. Burada konuşan Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tutumuna dikkati çekerek, "Bir lider neden ülkesini bu kadar barışa yaklaştırmışken, barıştan vazgeçer?" diye sordu. Erdoğan ve AKP'nin Dolmabahçe Mutabakatı'na sahip çıkması halinde her gün içlerini kahreden görüntülerin yaşanmayacağını söyleyen Demirtaş, susmasını en çok kendilerinin istediği silahların, sesinin Saray'dan duyulmadığını söyledi.

Demirtaş'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

TARİHİ SORUMLULUK

"Kritik ve çok farklı kararlaşmaların yaşandığı bir dönemin içerisindeyiz. Bizler HDP olarak, bu dönemde barışa, savaşı yeniden müzakereye evriltecek bir siyasi duruşu sergileyen bir parti olarak, kendimizi tarihi bir sorumlulukta buluyoruz.

"Bizim gerçek bir Türkiye partisine ihtiyacımız vardı. Meclis'teki partilerin Türkiye'nin bütün siyasi sorunlarını, halklarını kucaklayan parti olduğunu düşünmüyoruz, bunu yansıtmıyorlar. 'Biz Türkiye partisiyiz' diyenlere bir bakın hangileri Türkiye'yi temsil ediyor? Türkiye'nin 81 ilinden milletvekili çıkarmak değildir, Türkiye partisi olmak. Türkiye'nin bütün kesimlerini temsil edebilecek parti çıkarmaktır Türkiye partisi olmak. Türkiye'nin neresine giderseniz gidin farklı etnik ve kültürleri görürsünüz. Türkiye'nin her yerinde kendini farklı tarif eden insanlar var.

SURİYE DE 'BİZDEN BAŞKA KİMSE KONUŞAMAZ' DENİLDİĞİ İÇİN BU HALDE

"Suriye gibi olmakla karşı karşıya mıyız? Evet, bu risk vardır. Suriye tekçi politikalar nedeniyle böyle oldu. Suriye de 'Bizden başka kimse konuşamaz' denildiği için böyle oldu. Şu an Suriye'nin kentlerinde aynı kültür ve inançtan olmayanlar bir arada yaşayamıyor. Ama çok şükür biz halen aynı mahalle de aynı şehirde yaşayabiliyoruz. HDP işte budur.

HDP'DEN 2023 BAŞKANLIK VİZYONU OLANLAR RAHATSIZ

"HDP'nin barajı aşmasıyla Türkiye bir felaketten kurtuldu. Bütün kamuoyu HDP'nin kıymetini biliyor. Oy veren vermeyen herkes HDP'den memnun. Bundan sadece 2023 başkanlık vizyonu olanlar rahatsız.

E YETER, DOYMADINIZ MI!

"Eğer Erdoğan seçimlerden sonra, 'Evet bir seçim yarışı yapıldı gitti. Meclisimiz artık 4 partilidir. Ülkemiz artık koalisyonla yönetilmeyi seçmiştir. Parlamentomuz artık daha güçlüdür. Bu seçim sürecini ülkeyi bir barışla taçlandıralım. Şimdi artık müzakerede kaldığımız yerden devam etmemiz lazım. Bir an önce silahsızlanma gündemiyle bu süreci devam ettirebiliriz' şeklinde konuşsaydı eminim ki bütün dünya Erdoğan'ı konuşurdu.

"Toplum farklı kesimleri destekleyip Meclise göndermişse, o toplumu birlikte yönetmek en doğrusudur. Gerisi diktatörlüktür. Hele hele sandıktan çıkan sonuca tahammülünüz yoksa onun adı diktatörlük. Türkiye için çıkış yolu en geniş şekilde ülkeyi bir koalisyonla yönetmekti. Siz nasıl ki yüzde 36'yla iktidara gelip, yüzde 70'leri kendi iktidarınıza almanız halk iradesiyle 7 Haziran'da halk iradesiydi. 13 yıl boyunca bu ülkeyi yönettiniz, e yeter doymadınız mı?" diye sordu.

AKP'NİN 'HDP ÇÖZÜM SÜRECİNİ ENGELLEDİ' İTHAMINA YANIT

"Ülke için doğru kabul ettiğiniz hangi projeniz varsa buyurun getirin beraber tartışalım. Hangi doğru işi yaptınız da HDP engelledi" diyen Demirtaş, şunları söyledi: "Çözüm süreci dediniz elimizi taşın altına koyduk. Burada anlatamayacağım kadar yoğun çaba sarf etti bu parti barış olsun diye. Dolmabahçe mutabakatının okunmasında milyonlarca HDP'linin emeği var. Ama siz geldiniz bir anda devirdiniz. Silahların susmasını en çok biz istiyoruz. Silah sesi saraydan duyulmuyor. Siz gelin buralarda yaşayanlara bakın. Sabah dükkanını açana, işe gidene, okula giden çocuğa, anneye sorun. Sarayın duvarları, camları kalın, top sesleri saraydan duyulmuyor. Senin tuzun kuru. Halk savaş istemiyor."

ERDOĞAN VE AKP'YE SORULAR: NEDEN  'DOLMABAHÇE'Yİ TANIMIYORUZ' DEDİNİZ?

"Bir lider neden ülkesini bu kadar barışa yaklaştırmışken, barıştan vazgeçer? Dolmabahçe mutabakatından sonra müzakerelere geçilecekti. Ve Öcalan PKK'ye silah bırakma çağrısı yapacaktı. Bunu neden engellediniz? Mutabakattan bir hafta sonra neden heyet İmralı'ya gitmedi. İzleme Heyeti isim isim belirlenmişti neden engellediniz? Neden 'Dolmabahçe'yi tanımıyoruz' dediniz? Orada oturan bakanların kalkıp bu mutabakata sahip çıkması gerekirdi. Eğer bu mutabakata sahip çıkılsaydı her gün içimizi kahreden bu görüntüler olmayacaktı. Siz devlet olarak İmralı kosterine İzleme Heyeti'ni bindirdiniz de HDP'mi engelledi? Biz neyi engelledik.

"Bizim tek suçumuz, seçimlere parti olarak girmek ve barajı aşmaktı. Tek gayeleri seçimlerden önce PKK'ye silah bıraktırıp, HDP'yi baraj altında bırakmak ve yüzde 50'lerin üzerinde oy almaktı. Bize 'süreç var neden parti olarak giriyorsunuz? Seçimlere bağımsız girin' dediklerini hatırlıyorsunuz. Seçimlere parti olarak girmemizi vatan hainliği olarak ilan ettiler. Bize süreci bozmakla itham edildi. Yüzlerce yerde bu yüzden saldırıya uğradık. Diyarbakır'da bu yüzden bombalar patlatıldı. Bu oyunlar dönerken cumhurbaşkanı seçim meydanlarındaydı. Biz diğer partiler birbirimize sert ifadeler kullanabiliriz ama cumhurbaşkanı bunu yapamaz. Türkiye toplumu şunu iyi bilsin 81 ilde yaşayan yurttaşlar bunu iyi bilsin ki, savaş yaptırmayacağız.

BİZ HER ŞEYE RAĞMEN HAZIRIZ

"Cumhurbaşkanından beklenen görev olan ülkeyi kan ve kaostan geri döndürse biz her şeye rağmen hazırız. Cumhurbaşkanı 'Kaldığımız yerden değil, kaldığımız yerden daha ileride bu sürece devam edin' derse biz sürecin arkasında durmaya devam edeceğiz. Bu sorun adalet ve hakkaniyet çerçevesinde çözülmediği müddetçe silahları durdurabiliriz ancak sorunu bitiremeyeceğiz. Bu ülkeyi 90'lara döndürmeyeceğiz, sizlere savaş yaptırtmayacağız. (DİHA)