BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün bazı gazetelerde yer alan hükümetin yeni Kürt stratejisine ilişkin haberlerle ilgili, "Ortada yeni bir strateji falan yoktur, iflas eden strateji sorgulanmasın diye yeniymiş gibi sunulan şey çaresizlikten başka bir şey değildir" dedi.

 

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhuriyet ve Taraf gazetesinde yer alan AKP’nin yeni Kürt stratejisi haberlerini twitter üzerinden değerlendirdi.

 

“Bugün bazı gazetelerde AKP’nin Kürt sorununda yeni stratejisi diye sunulan şey, devam etmekte olan güvenlik stratejisinin bizatihi kendisidir” diyen Demirtaş devamla şunları kaydetti: “Newrozla birlikte fiyaskoyla sonuçlandığı tescillenen güvenlik konseptini yeni cümlelerle ifade etmek zevahiri kurtarmaya çalışmaktır. Ortada yeni bir strateji falan yoktur, iflas eden strateji sorgulanmasın diye yeniymiş gibi sunulan şey çaresizlikten başka bir şey değildir.”

 

‘ALÇAKÇA İFTİRA’

Demirtaş ayrıca Cizre’deki Newroz kutlamaları sırasında bir polisin ölümüne yol açan silahlı saldırının BDP İlçe binasından yapıldığı yönünde Yeni Şafak, Bugün ve Yeni Akit gazetelerinde yer alan habere sert çıkarak “alçakça bir iftira” olarak tanımladı:

 

“Cizre’de BDP binasından polise ateş açıldığı iddiası alçakça bir iftiradır. Tam tersine ilçe binamız polis tarafından taranmış, ilçe başkanımız dipçiklerle feci şekilde dövülerek göz altına alınmış ve şu anda Dicle Üniversite Hastanesi’nde yoğun bakımdadır. İftiralar, partimize dönük bu saldırıların üstünü örtmeye dönük karalamadan başka bir şey değildir.”

 

İŞTE ‘YENİ’ DENEN STRATEJİ

Milliyet yazarı Fikret Bila, hükümetin PKK ile mücadelede yeni bir strateji izleyeceğini yazarak bunu maddeler halinde sıraladı. Bila hükümetin PKK ile mücadele ve Kürt sorununda “yeni stratejisini” anlatırken, bu stratejinin temel taşlarını ve öngördüğü yol haritasını şöyle özetliyor:

 

1- Kürt sorununun çözümünde sivil siyaset kanalı dışında hiçbir kanala itibar edilmeyecek, kullanılmayacak.

 

2- İmralı’da Abdullah Öcalan, Kandil’de veya Avrupa’da PKK muhatap alınmayacak, devre dışı bırakılacak.

 

3- Güneydoğu’da ve diğer bölgelerde yaşayan Kürt vatandaşlar, PKK ve KCK’nın baskısından kurtarılacak.

 

4- Bu amaçla doğrudan halk muhatap alınacak ve sivil siyaset kanalıyla çözüm aranacak.

 

5- Çözüm yeri olarak parlamento dışında hiçbir zemin kabul edilmeyecek; ipleri İmralı ve Kandil’in elinde olmayan, demokratik yollarla seçilerek Meclis’e gelmiş, siyasi inisiyatif kullanabilecek parti veya partilerle muhatap olunacak.

 

6- PKK, silahlı eylemlere devam ettiği sürece silahlı mücadele devam edecek.

 

7- PKK ile bir daha görüşülecekse bu ancak silah bırakması için olacak.

 

8- PKK silahlarını Türkiye’ye teslim ettiğinde, yargısal sorumluluğu olmayanlarla ilgili nasıl bir prosedür uygulanacağı belirlenecek.

 

9- Yeni anayasada Kürt kimliği veya özerklik düzenlemesi olmayacak. Yeni anayasa, insan haklarını ve vatandaşların kanun önünde eşitliğini esas alacak.

 

10- Yerel yönetimler güçlendirilecek, uluslararası hukuka dayalı ilkeler esas alınacak.”