HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Ramazan ayı vesilesiyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Dağkapı Ulucami önünde kurulan iftar çadırında iftarını açtı.

'İHSANOĞLU'NUN CEVABI ÖNEMLİ'

İftarın ardından gazetecilerin sorunlarını yanıtlayan Demirtaş, CHP-MHP’nin çatı adayı olarak gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığı ile ilgili açıklamalarına, MHP lideri Bahçeli'nin "Demirtaş'ın adaylığı düşer" açıklamasına ve kendisine karşı yapılan açıklamalara nasıl cevap verdiğinin belli olduğunu belirterek, "Benden çok Sayın İhsanoğlu'nun bu açıklamalara ne diyeceği önemlidir. Sessiz mi kalacak yoksa bu açıklamalar bir cevabı olacak mı ben onu merak ediyorum. Önce Sayın İhsanoğulu'nun açıklamasını dinledikten sonra gereken cevabı ben veririm" dedi.

BELEDİYE'YE SALDIRI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi binasına yapılan saldırıyı değerlendiren Demirtaş, bu tür yaklaşımların çirkin olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Büyükşehir belediyemiz her türlü sorunu diyalog ve tartışmayla çözme şeklinde bir usul ve yöntem izliyor. Yıllardır yürüttükleri tarz budur. Eş başkanlarımız söz konusu sorunu çözmek için günlerdir diyalog sürdürüyorlar. Ama bugün bu diyalogları bir tarafa bırakarak çirkin ve çetevari bir şekilde belediyemize saldırılması halkın iradesine saldırıdır. Kimsenin bu tür yöntemlere başvurmaması gerekiyor. Sonuç almaz, alamaz. Tam tersine zarar görürler. Umarım bir daha yaşanmaz bu tür şeyler."

'BEN DE BU MAHALLEDE BÜYÜDÜM' 

Demirtaş, iftar yemeğinin ardından tekrardan soru yönelten gazetecilere, kendileri için halk ile bir arada olmanın farklı veya orijinal bir şey olmadığını, çünkü her zaman halkın içerisinde olduklarını belirterek, halkın arasından gelen biri olarak halkın hangi konuda ne düşündüğünü, ne hissettiğini, ne yaşadığını çok iyi bildiğini söyledi. Kendisinin de emekçi çocuğu olduğunu ifade eden Demirtaş, iftarını açtığı çadırın kurulduğu mahalledeki çocukları göstererek, "Bu çocukların yaşadığı ve büyüdüğü gibi ben de büyüdüm. Bu mahallede büyüdüm. Bu mahalle benim çocukluğumun geçtiği mahalle. Dolayısıyla İstanbul'da da Trabzon'da da Antalya'da da Diyarbakır'da da emekçi ve yoksul çocuklar nasıl büyüyor, halk nasıl yaşıyor, bunu çok iyi bilirim. Bu cumhurbaşkanlığı seçiminde de ilk defa benim şahsımda halkın geniş kesimlerinin devletin üst kademesine talip olma fırsatı çıktı. Türkiye toplumunun bunu iyi değerlendirmesi lazım. Bu benim şahsım veya kişiliğim ile ilgili bir mesele değil. Diğer herhangi bir adaya oy verilmesi sistemde herhangi bir sorgulamaya yol açmaz. Ama halk, ezilenler, ötekileştirilenler, Türkiye toplumunun yüzde 80'i ezici çoğunluğu ilk defa kendi ilkelerini, ezilmişliği ve yok sayılmışlığını bu seçimde bir talep olarak dile getirme fırsatını yakaladı. Cumhurbaşkanı adayı olarak da ben bütün kesimlerin taleplerini ve ilkelerini temsil etmeye çalışıyorum. Onları mahcup etmemeye çalışıyorum" dedi.

Başarılı olmayı umut ettiklerini ifade eden Demirtaş, "Bu egemen zihniyete bu elit zihniyete paradan başka hiçbir güce inanmayan, paradan başka hiçbir gücün kudretini tanımayan bu anlayışa karşı halkın ve hakkın gerçek gücünü onlara anlatacağız ve göstereceğiz" diye kaydetti.