BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, okulları boykot ederek, yaşamı donduran halka teşekkür ettiğini söyledi.

Diyarbakır'da yaşananlarla ilgili olarak konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, örgütlü oldukları her yerde yaşamı durdurarak, kepenkleri kapatıp okulları boykot eden herkesi kutladığını ifade etti. Bu iradenin önünde hiçbir şeyin duramayacağını ileri süren Demirtaş şöyle konuştu: "Bütün alanlardaki engelleme ve baskılarına rağmen boykot çağrımıza uyan, hayatı durdurma çağrımıza uyan, cezaevi duvarları arkasında yükselen özgürlük çığlığını meydana taşıyan bütün halkımızı kutluyoruz. Teşekkür ediyoruz. 1980'lerde de şu duvarların arkasında direnen Mazlumlar vardı. Bedenini ölüme yatıran Mazlumlar vardı. Bedenini ateşe, yangına yatıran mazlumlar vardı. O gün belki Amed zindanının duvarlarının arkasında milyonlar yoktu ama o gün bedenini ölüme yatıranlar vardı."

“ABDULLAH ÖCALAN'IN BURAYA GELMESİNİ İSTİYORUZ”

Partisinin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde bugün yapmak istediği grup toplantısının engellenmesi üzerine basına açıklamada bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Biz Mehmet Öcalan'ın İmralı'ya gitmesini değil, Abdullah Öcalan'ın buraya gelmesini istiyoruz" dedi.

BDP'nin bugün Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde yapmak istediği grup toplantısının valiliğin OHAL kararıyla polis tarafından engellenmesi üzerine, BDP'liler cezaevinin hemen yanında bulunan Dicle Yas Evi'nde basın açıklaması yaptı.

Gazetecilere açıklamada bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Cezaevinde 12 Eylül dönemindeki baskıları protesto etmek için kendisini yakan Mazlum Doğan'ın direndiğini belirterek, "Mazlum Doğan'ların direniş yaptığı bu cezaevi okul olmayacak Mazlum Doğan'ın anıtı dikilecek" dedi.

Açlık grevlerinin bitmesi için BDP olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ancak bu tutumlarına bir karşılık bulamadıklarını kaydeden Demirtaş, "İmralı ile ailesi ya da avukatlarının değil bizlerin görüşmesi gereklidir. Biz Mehmet Öcalan'ın İmralı'ya gitmesini değil Abdullah Öcalan'ın buraya gelmesini istiyoruz" dedi.

BDP lideri Selahattin Demirtaş, Diyarbakır cezaevi önünde açıklamalarda bulundu. İşte Demirtaş’ın açıklamaları:

Bugün ölüm oruçları bitse, dileğimiz budur. İçerideki arkadaşlarımız kararlılar bu eylemi bitirmeyecekler. Hükümet bu işin ciddiyetini anlamıyor. Müzakerenin zeminini oluşturmamız lazım. Parti yönetimi olarak biz hazırız. Oslo ve İmralı yeniden başlayabilir diyorsanız o zaman zeminini biz hazırlarız. İlk adım gerçekleştirilmeli. Biz ahlak dışı bir talepte bulunmuyoruz.

Söz konusu İmralı olduğunda devlet kendi yasasını çiğniyor. Hiçbir halk böylesine bir dayatmayı kabul etmez. Adalet Bakanı diyebilir mi İmralı’da kanuna uygunuz, her şey uygun diyebilir mi? Adaleti çiğneyene devlet denir mi çete denir çete.

Kanunsuzluğa karşı direneceğiz. İçeride, dışarıda direnmeye devam edeceğiz, bunu aklınızdan çıkarmayın. Başbakan artık bu ülkede gerçek anlamda bir çözüm konusunda yola gelme niyetindeyse, vicdan demiyorum, vicdansız olduğunu biliyorum, hala şans var, umut var ama bu şekilde yaklaşmaya devam edilirse, ölüm oruçlarına sessiz kalınırsa tek bir kanal bile kalmayacak.

Başbakan bunları elinin tersiyle itmiş olacak. Alanlarda meydanlardan çıkaracağımız dersler önemlidir. Her zaman şu çağrıyı yaptık: Bizim için anaların gözyaşları arasında hiçbir fark yok. Biz gerilla ölmesin, asker ölsün demiyoruz, kimse ölmesin diyoruz.

“HÜKÜMETTEN NET CEVAP BEKLİYORUZ”

Biz ölmeyin, birbirinizi öldürmeyin diye uğraşıyoruz. Bu vicdanı anlamıyorlar işte. Bizim başka çaremiz yok. Ne olursa olsun savaştan yana olmadık olmayacağız, direniş hakkımızı kullanacağız. Bir devlet yıllarca kanun dışı çete devleti olarak faaliyet gösteriyorsa o halkın o devlete direnme hakkı vardır. Kürt halkı bu hakkını kullanıyor. Kürt halkı savaş yanlısı değil.

Örgütlü olduğumuz bütün her yerde kepenkler kapalı, okullar boş. İşte bu halkın gücüdür, halk bu taleplerin arkasındadır. Çözüme çok yakın olduğumuz günlerden geçiyoruz. Bu işi uzatmayacağız, bu işi yaymalarına izin vermeyeceğiz.

30 sene daha gitmeyecek bu çözüm. Kürt halkı itiraf etmiştir. Direniş olmazsa çözüm olmaz. Kendi geleceğimi yaratana kadar her şeyimizden vazgeçtiğimizi söyledik, ispatlıyoruz.

Şimdi artık hükümetten net bir cevap bekliyoruz. Ölüm oruçları kritik aşamada

"ÇAĞRI YAPIYORUZ"

Hükümet ölüm oruçlarına sessiz kalamaz. Ciddi bir cevap bekliyoruz. İmralı ile ilgili somut bir gelişme bekliyoruz. Çözüm için çağrı yapıyoruz, şantaj için değil.

Bu ölüm oruçlarının 49. gününde cezaevi yanında faşizme karşı sesleniyoruz. Başbakan’ın Diyarbakır halkını aldatmak için diline doladığı cezaevidir burasıdır. Bu cezaevi sahipsiz değildir.

Bütün halkımız ayakta. Hükümetin artık şapkasını önüne koyup ciddi ciddi düşünmesi lazım. Biz bir çözüm iradesi yarattık. Bu nedenle sizleri kutluyoruz, teşekkür ediyoruz.