ABD’nin etkili gazetesi New York Times’a yazan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, iki hafta önce gerçekleştirdiği Washington ziyareti sırasında Başkan Baracak Obama’dan aldığı tepkinin sınırlı kalmasına sitem ederek “Amerikalılara, Türkiye’de uyguladığı demir yumruk politikalarından tattırdı” dedi.

‘ABD’Lİ SİYASETÇİLER DEHŞETE DÜŞTÜ’

Demirtaş,  “Birçok Amerikalı siyasetçi, Erdoğan’ın Türkiye’de ifade özgürlüğü namına geriye her ne kalmışsa yok etme çabaları karşısında dehşete düştü” sözleriyle tanımlayan Demirtaş’ın  ‘Erdoğan’ın baskı rejiminin tek zaiyatı ifade özgürlü değil’ başlıklı makale yazdı.

 “Amerikalılara, Türkiye’de uyguladığı demir yumruk politikalarından tattırdı. Üzerinde ‘Hakikat + Barış = Erdoğan’ yazan LED ışıklı kamyonlar ABD başkentinde dolaşırken, Erdoğan’ın korumalarının bir Washington düşünce kuruluşu önünde muhabirleri hırpaladığı haberleri geçiyordu.”

Obama’nın da Türkiye’nin gidişatından rahatsız olduğunu dile getirdiğini belirten Demirtaş, “Amerikan kamuoyu, Erdoğan’ın ifade özgürlüğünü kısıtlama ve gazetecileri hapsetme çabalarından kaygı duymakta haklı olsa da bir Kürt olarak eleştirilerin bu noktada kalmasına üzüldüm. Hükümetin PKK ile savaşta işlediği suçlar, sivillerin sürgün edilmesi, Kürt kasabalarındaki yıkım ve Kürt siyasetçilerinin hapsedilmesinden hiç bahsedilmedi.”

ABD ziyareti sırasında Erdoğan’ın kendisini ‘terörizmle savaşıyormuş’ gibi sunduğuna da vurgu yapan Demirtaş, “Cumhurbaşkanı, ABD’nin, Suriye ve Türkiye’deki Kürtlere karşı seferberliğini desteklememesinden yakındı. Birinin ona aslında kendisinin Ortadoğu’daki istikrarsızlığın kaynağına dönüştüğünü söylemesi gerekiyor. PKK ile yürütülen barış sürecini bitirerek, baskıcı bir güvenlik devleti yaratarak, hukuk devleti ilkelerini rafa kaldırarak ve ifade özgürlüğünü baskılayarak Türkiye’nin demokrasisinden geriye neyi kalmışsa boğuyor ve ülkeyi radikalizm ve iç çatışmaya karşı her zamankinden daha kırılgan hale getiriyor” diye yazdı.

(Kaynak: Diken)