HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş CNN Türk'te yayınlanan Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge programında önemli açıklamalarda bulundu. Demirtaş, Hükümet ve HDP heyetinin ortak açıklamasını yapmasını istedikleri 10 maddeyi açıkladı. Bu açıklamanın yapılmamasına eleştiri getiren Demirtaş, "Hükümet mensupları, hala daha bu temel 10 maddeden söz etmiyor. Hükümet, 'Öcalan silah bırakma çağrısı yapsın' diyor başka da bir şey demiyor" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, "ortak açıklama"da dillendirilmesi gereken ama dillendirilmeyen 10 maddeyi ise şöyle sıraladı:

10 MADDE

1) Demokratik siyasetin tanımı ve içeriği tartışılmalı; ilkesel düzeyde nedir? Bu konuda kamuoyu ortak bir şekilde bilgilendirmeli.

2) Demokratik çözüm için ulusal ve yerel boyutlarda yapılması gereken şeyler nelerdir?

3) Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri; yani 'Anayasal Vatandaşlık' denilen mevzu nedir, ne olması gerekir?

4) Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar.

5) Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları.

6) Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı.

7) Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri neler olabilir?

8) Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik ve eşit mekanizmaların geliştirilmesi.

9) Demokratik Cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçülerle tanınması; çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması.

10) Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.

"MÜZAKERELER BU 10 MADDE ÜZERİNDE YÜRÜTÜLECEK"

Maddelerin sıralanmasının ardından, Ahmet Hakan'ın "Hükümet ve HDP heyetinin ortak açıklamasını yapmasını istediğiniz şey bu 10 madde mi" sorusunu yönlendirdiği Demirtaş, "Evet, bu 10 madde üzerinde müzakere yürütülecek" yanıtını verdi.

Demirtaş hükümet cenahının sanki Öcalan silah bırakmayı istemiş de kendileri bunu engelliyormuş gibi açıklamalar yaptığını, kendilerini haksız yere suçladığını, bunun doğru olmadığını belirtti.

(Demokrat Haber)