HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul Kazlıçeşme’de yüzbinlerin önünde yaptığı miting konuşmasında “AKP kabusunun” sona ermesi için HDP’ye oy verme çağrısında bulundu.

“Şimdiye kadar yaşadıklarımız kabus olabilir. 7 Haziran'da HDP barajı aşarsa o kabus ortadan kalkacak, rüyalarımız gerçek olacak” diyen Demirtaş, bir oyun bile çok şey değiştirebileceğini vurgulayarak, herkesi oy kullanmaya davet etti.

HDP’nin Türkiye’de birçok kesimi birleştirdiğini vurgulayan Demirtaş, “Kazlıçeşme meydanı gibi rengarenk bir parti olduğu için, Türkiye’nin dört bir köşesi gibi rengârenk halkları buluşturabildiği için, bizler ülkemizin umudu haline geldik” dedi. HDP’siz bir Parlamento’nun gri olacağını söyleyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu parlamento artık renkli bir çiçek bahçesi olmak zorunda. HDP’siz bir Türkiye, parlamento renksiz olur renksiz. Gri olur gri. Adaylarımızın yarısı kadın çünkü toplumun yarısı kadın. Kadın erkek eşitliği toplumsal bütün alanlarda var olsun istiyorsanız, onun tek adresi var HDP. HDP’nin kadınları ülkeyi yönetecek. Biz HDP kadın ülkenin Eş Başbakanı olsun istemiyor musunuz. Türkiye artık Eş Başbakanlıkla yönetilecek.”

 ‘EN BÜYÜK DERS YALANLARINI DİNLEMEMEK’

Demirtaş konuşmasında AKP’ye verilecek en büyük dersin ise yalanlarını dinelememek olduğunu söyledi. İktidarın kampanyasını HDP’nin barajı geçememesi üzerine kurduğunu söyleyen Demirtaş, “Düşünün ki bir ülkenin cumhurbaşkanı, başbakanı işi gücü bırakmış Türkiye’nin dördüncü büyük siyasi gücü parlamento dışı kalsın diyorlar. AKP’ye oy istemiyorlar HDP’ye vermeyin kime verirseniz verin diyorlar. Bu kibirli, uzun burunluları, başkanlık sevdalılarını durdurmak istiyorsanız tek çare HDP” diye konuştu.

‘BİZ PARLAMENTODA OLURSAK SAVAŞ KARARI ALINAMAYACAK’

Parlamentoda güçlü bir HDP’nin, Suriye’de de, Irak’ta da savaşın yaşandığı her yerde barışa biraz daha yaklaşmak anlamına geleceğini vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi: “IŞİD barbarlığının bütün insanlığı tehdit ettiği bir dönemde bizler yani emekçiler, ezilenler, bütün kimlik ve inançlarımızla parlamentoda olursak, o parlamento savaş kararı alamayacak. Suriye’deki halklarımız için, Irak’ta yaşanan vahşet ve dram için, Yemen’e kadar, mazlum Filistin halkına, her yere destek için HDP’ye bir oy vermek yetecek. Biz artık ülkeyi yönetebilecek duruma geldik. Bütün arkadaşlarımız nitelikli bir kadro hareketi, ülkemizi yönetmeye talibiz artık. Bizler barajı elbette ki yıkıp, aşarak diğer partilerin de önünü açmış olacağız.”

AKP iktidarının HDP’yi “proje” olarak suçlamasına sert tepki gösteren Demirtaş, “Bizi kirli proje olarak sunanlar kendilerine baksınlar. İktidara gelmeden önce kimlerle anlaştılar, pazarlık yaptılar. Bunun hesabını veremeyenler HDP’yi kirli proje olarak sunuyorlar” ifadelerini kullandı.

ÇILGIN DEĞİL, AKILLI PROJELER

Demirtaş, İstanbul seçmenine ise kentlerde “çılgın projeler” ve rant arayışlarıyla iyice artan zorla tahliyelere son vereceklerini söyledi. İstanbul’u bu tür projelerden kurtarmayı vaat eden Demirtaş, “Aranızda kentsel dönüşüm mağduru arkadaşlarım var. Onlar doğal yaşam alanlarını korumaya çalışıyorlar. Sizi mahallenizden kovarak değil, insanca yaşayabileceğiniz alanları birlikte yaratacağız. Rant ve peşkeş çekmek için değil yerinde dönüşüm yapacağız. Binlerce insan mağdur edilmiş mahallesinden göçe zorlanmış. Çılgınlığa prim vermeyin akıllı davranın” dedi.

Demirtaş, konuşmasının sonunda seçimlere hâlâ hile ve şaibe söylentilerinin damga vurabilmesini de eleştirerek, bunları sonlandırma sözü verdi. (BirGün, Diken)