Van’da düzenlenen operasyonda aralarında üçü belediye başkanı olmak üzere 10 kişinin tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen mitingte konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Bu operasyonun talimatını veren Erdoğan’a gidin deyin ki, bir tutuklanınca bunlar onbinler oluyor” dedi. Demirtaş, asıl gücün halkta olduğunu kaydederek, “Leyla’yı Leyla yapan Mecnunun aşkıdır” derken, Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, “Kimse bu halkı kandırmaya çalışmasın. Bizler her gün bu halkın iradesine saygısızlık yapan, hakaret edenlerden medet ummadık, ummayacağız” dedi.

 

Van’da düzenlenen operasyon kapsamında Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu 10 kişinin tutuklanması Cumhuriyet Caddesi’nde düzenlenen miting ile protesto edildi. Mitinge onbinlerce kişi katılırken, Kaya ve tutuklanan kişilerin fotoğraflarının taşındığı mitingte sarı, yeşil ve kırmızı yazmalarıyla gelen kadınların ön safta yer alması dikkat çekti. Polisin yoğun önlem aldığı Cumhuriyet Caddesi’ne kitle sığmadığı için çoğu yurttaşlar ağaçlara ve çevre binalara çıkarak alkışlarla tutuklamaları protesto etti.

 

Sık sık “Biji Serok Apo”, “Bekir Başkan”, “Kürdistan sizinle gurur duyuyor” sloganlarının atıldığıı alanda, A Semt Pazarı esnafı tarafından açılan, “İrademizi yok sayan zihniyeti şiddetle kınıyor ve tutuklananların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz”, “Siyasi soykırım operasyonlarını kınıyoruz” pankartları taşındı. Mitinge BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, BDP Milletvekilleri, Pervin Buldan, Özdal Üçer, Nazmi Gür, Hüsamettin Zenderlioğlu ve Demir Çelik, operasyon kapsamında gözaltına alınan ve serbest bırakılan BDP Van İl Başkanı Mihriban Şah, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ile birlikte belde ve ilçe belediye başkanlarının yanı sıra BDP yöneticileri katıldı.

 

KIŞANAK: BİZİM GÜCÜMÜZ HALK, ONLARINKİ POLİS

Mitingte ilk konuşan BDP Van İl Başkanı Mihriban Şah, tek suçlarının halklarına hizmet vermek olduğunu belirterek, “Dünyanın neresinde çözüm üreten irade cezaevinde olsun. Bu sadece Türkiye’de var” dedi. Van halkının tutuklamalar nedeniyle bir haftadır ayakta olduğunu söyleyen Şah, “Değil AKP dünya Van halkının gösterdiği bu irade önünde duramaz. Bizim gücümüz halk, onların gücü ise polis” şeklinde konuştu. Şah’ın ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, “Sizleri bugün burada iradenize sahip çıktığınız için kutluyorum. Bu direnişin önünde saygıyla eğiliyorum” diyerek başladığı konuşmasında alanda bulunan onbinleri selamladı. Cezaevinde tutuklu olan 10 kişiyi bugün BDP Milletvekili Buldan ile ziyarete gittiğini söyleyen Kışanak’ın, “Arkadaşlarımızla bir saat sohbet ettik ve onlara sorduk. ‘Halkınıza mesajınız nedir?” şeklindeki sözleri kitle tarafından “Bekir Başkan” sloganları, alkış ve zılgıtlarla karşılandı. Bekir Kaya’nın “Bu kent Kürt kentidir. Kürdistan’ın kentidir ve böyle kalacaktır. Van kentimiz direnişimizin şehirlerindendir, halkımızdan bunu korumasını istiyoruz” mesajını ileten Kışanak, “Biz buradan Bekir Başkana söz veriyoruz biz irademiz ve başkanımız özgür kalıncaya kadar mücadele edeceğiz” dedi.

 

KİMSE BU HALKI KANDIRMAYA ÇALIŞMASIN

Bir halkının iradesinin bir odaya konulamayacağını sözlerine ekleyen Kışanak, on binlerce kişinin mitinge katılmasının operasyonlara gerekli cevabı verdiğini söyledi. Direnişi kitaplardan öğrenmediklerini söyleyen Kışanak, “Biz bu mücadeleyi zindanlarda işkencelerde, Amed zindanlarında, öğrendik. Eğer Amed zindanlarında Mazlum Doğan’ların direnişi olmasaydı bugün bu halk burada olmazdı” dedi. 90’lı yıllarda, köyler yakıldığında, faili meçhul cinayetler yaşandığında Kürt halkının hiçbir şekilde pes etmediğini belirten Kışanak, “Bu halk iradesiz, örgütsüz bırakılmak isteniyor. Kimse bu halkı kandırmaya çalışmasın. Bizler her gün bu halkın iradesine saygısızlık yapan, hakaret edenlerden medet ummadık, ummayacağız” diye konuştu.

 

KAYBETTİKLERİ İÇİN SALDIRIYORLAR

Konuşmasının devamında kritik bir dönemden geçildiğini belirten Kışanak, “Bu tutuklamalar ve operasyonlar aslında oynanan son kozdur. Acaba biraz daha bastırsak belki pes ederler diyorlar. Kaybettikleri için saldırıyorlar” dedi. Bütün meydanlarda partilerinin ve Kürt halkının aynı talepleri dile getirdiğini de sözlerine ekleyen Kışanak, taleplerin dışında üretilecek politikaların tasfiye ve asimilasyon politikaları olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın Öcalan’a ev hapsinin “Belki bir yol haritasıyla, yapılması gerekenler sıralamasında, örgütünün silah bırakmasıyla başlayacak bir sürecin içerisinde dikkate alınabilecek bir konu olabilir” sözlerine değinen Kışanak, Oslo ve İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile aylarca yapılan görüşmeleri hatırlattı. Devlet heyetiyle yaptığı görüşmeler sonucunda Öcalan’ın hazırladığı protokoller çerçevesinde hazırlanan yol haritasının Başbakan Erdoğan’ın önüne konduğunu belirten Kışanak, “Erdoğan önüne gelen yol haritasını elinin tersiyle reddetti. Sayın Öcalan yaptığı bütün görüşmelerde ‘Erdoğan çözüme varım desin gerekeni yaparım’ dedi. Ama Erdoğan ne yaptı elinin tersiyle gelen çözüm önerisini reddetti” şeklinde konuştu. Miting meydanından Başbakan Erdoğan’a “Buradan sesleniyoruz, çözüm öneriniz nedir? Kamuoyuna açıklayın” sözleriyle seslenen Kışanak, “Eğer siz bu halkın iradesini yok sayıyorum diyorsanız karşınızda önce bizi bulursunuz” sözleriyle konuşmasına son verdi.

 

68 YOLSUZLUK DAVASI OLAN AKP’Lİ ESKİ BELEDİYE BAŞKANI DIŞARDA

Kışanak’ın ardından “Kürdistan seninle gurur duyuyor” sloganlarıyla miting aracının üzerine çıkan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, “Asıl bütün Kürdistan bir haftadır sizinle gurur duyuyor” sözleriyle on binleri selamladı. Meydanda görüntü alan polislere seslenen Demirtaş, “Çekin bu görüntüleri ve verin bugün bu operasyonların talimatını verenlere ve deyin ki biz tutukladık ama bu gün meydanlarda on binlerce Bekir Kayalar, Cüneyt Canişler oldu deyin. Gidin deprem döneminde sarayında keyif yapan valiliye deyin ki biz tutukladık ama onbinlercesi meydanlarda. Bu operasyonun talimatını veren Erdoğan’a gidin deyin ki, bir tutuklanınca bunlar onbinler oluyor. Biz tutukluyoruz ama onlar bitmiyor. Siz bu halk karşısında pes demek sorundasınız deyin” sözleri miting meydanında on binler tarafından slogan, alkış ve zılgıtlarla karşılandı. 68 “yolsuzluk” davası olan AKP’li eski Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün’ün şu anda dışarıda olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Deprem döneminde eliyle halka battaniye ve ekmek dağıtan Bekir Kaya cezaevinde” dedi.

 

GEREKİRSE ELİMİZE SÜPÜRGE ALIR VAN SOKAKLARINI TEMİZLERİZ

Bir halkın kendi iradesini ortaya koyduğunda hiçbir gücün önünde duramayacağını sözlerine ekleyen Demirtaş, “Siz bugün bu iradeyi ortaya koydunuz onun için bu kadar saldırganlaştılar” dedi. Roboski katliamında 34 Kürdün yaşamını yitirdiğini hatırlatan Demirtaş, katliamın üstünü örtme cesaretini AKP’nin içinde olan Kürtlerden alındığını söyledi. Van tarihinde Bekir Kaya ve ekibi döneminde gördüğü hizmeti tarihte görmediğine dikkat çeken Demirtaş, “Belediye başkanlarımızı tutukluyorlar çünkü belediye hizmetlerinin aksamasını ve BDP ile halkın birbirine düşmesini istiyorlar. Biz buradan söz veriyoruz tek bir çalışan kalana kadar halkımıza hizmet vermeye devam edeceğiz. Gerekirse biz elimize süpürge alır Van sokaklarını temizleriz” dedi.

 

LEYLA’YI LEYLA YAPAN MECNUN’UN AŞKIDIR

Yerel yönetimlere değinen Demirtaş, bütün çalışmalarında halkın iradesini temel aldıklarını ve alacaklarını söyledi. Bütün seçim meydanlarında PKK Lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük, Demokratik Özerklik, taleplerini dile getirdiklerini sözlerine ekleyen Demirtaş, “Bugün de bu talepleri her zaman dile getirmeye devam edeceğiz. Barış olsun, taraflar görüşsün dedik” dedi. Son olarak asıl gücün halkta olduğunu belirten Demirtaş, “Leyla’yı Leyla yapan Mecnunun aşkıdır” sözleriyle konuşmasına son verdi.

 

Yapılan konuşmadan sonra onbinler Belediye tarafından yapılan çalışmaların açılışlarını yapmak üzere Seyit Fehim Arvasi Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçti.