Çoğu çocuk 34 kişinin, Türk savaş uçaklarının düzenlediği bombardıman sonucu yaşamını yitirmesinin 1. yıldönümünde, Roboski Köyü’nde bir araya gelindi.

Dün akşamdan itibaren ve bu sabah binlerce kişi 34 kişinin hayatını kaybettiği Roboski'ye akın etti.

Yollardaki yoğun güvenlik kontrolüne de takılan ve ardından bölgeye ulaşan vatandaşlar, Barış ve Demokrasi Parti'li (BDP) milletvekilleri ve sanatçılar, anma töreninin yapıldığı alanın girişinde tek sıra oluşturan, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerini ilettiler.

Taziye çadırının önüne çevre ilçelerden gelen binlerce vatandaş toplandı.

Daha sonra hayatını kaybeden 34 kişi için saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından konuşmalar yapıldı. Bu sırada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet aleyhinde sloganlar atıldı.

DEMİRTAŞ: KÜRDİSTAN OLMALI Kİ, ROBOSKİNİN HESABINI SORALIM

Anma töreni için toplanan kalabalığa hitap eden BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın bir yıl önce 'vur emrini ben verdim' itirafını yapması gerektiğini söyledi.

Dönemin kaymakamı Naif Yavuz’un delillerin apaçık ortada olduğunu söylediğini ancak batıya sürüldüğünü ifade eden Demirtaş, vur emrini Hava Kuvvetleri Komutanı’na Erdoğan’ın verdiğini, bu emirden Genelkurmay Başkanı’nın da bilgisi olduğunu söyledi.  

"KAÇAK OLAN YAPAY SINIRLARDIR"

TSK tarafından vurulan 34 köylünün içinde üst düzey bir PKK’li olduğu bilgisi verildiği için operasyonun gerçekleştirildiğini söyleyen Demirtaş, "Aralarında üst düzey bir PKK’li var dendi, ancak onun dışında sivillerin de olduğu bilgisi Başbakan’a verilmişti" diye belirtti.

34 Kürdün kaçakçı denilerek suçlu gösterilmesine de karşı çıkan Demirtaş şöyle devam etti:

"Burada kaçak olan bu yapay sınırdır. Kürdün kardeşiyle yaptığı alış veriş kaçakçılık değildir. Yasa dışı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bu zihniyetidir. Bağdat, Tahran, Şam ve Ankara'nın zulüm politikasıdır."

"KÜRDİSTAN OLMALI Kİ ROBOSKİ'NİN HESABI VERİLSİN"

"Türk savcı, Türk hakim, Erdoğan’dan hesap sormayacak. Çünkü bu tepenin önü Kürdistan, ölen de Kürt çocukları. Bodrum’u Marmaris’i bombalayamazsınız. Kürdistan yok diye mi bunu yapıyorsunuz? Kürt halkının Kürdistan’ı olmalıdır. Özerk mi, bağımsız mı, federal mi? Kürdistan olmalı ki, Roboski’nin hesabını verilebilsin.

SİVİL CUMA NAMAZI KILINDI

Selahattin Demirtaş da konuşmasının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve kalabalık bir grupla birlikte sivil cuma namazı kıldı.