Kobani sınırında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, YPG’nin sınırlı imkanlarla insanlık adına direndiğini belirterek,  Hükümet’i IŞİD’e verdiği destek konusunda uyardı.

Bayramı IŞİD’e karşı büyük direnişin sergilendiği Kobani ile dayanışma içinde geçireceklerini açıklayan Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanları ve milletvekilleri, sabahın erken saatlerinde Suruç’a geldi. Burada Irak Şam İslam Deveti’nin (IŞİD) Kobani saldırılarına karşı sınırda nöbet tutan halk ziyaret edildi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş yaptığı açıklamada:

“Kocaman yürekleri olduğu için bu kadar direnebiliyorlar. Kocaman bir insanlık ailesini temsil ettikleri için direniyorlar. Bütün dünya bu direnişi izlerken IŞİD, Suriye’nin her tarafından yardım alabiliyor, lojistiğini sağlayabiliyor. IŞİD tank kullanmayı 20 gün içinde öğrenmedi. Onlara tank kullanıcı eğitimi veren subayları var. Onların tank ordusunu yönetecek komutanları var. Bunlar 20 günde yetişmedi. Dünyanın ve bölgenin bazı ülkeleri tank desteği, tank mermisi, istihbarat desteği, komuta desteği ve eğitim desteği veriyorlar. Saddam’ın bazı komutanları, Katar’ın Suudi’nin desteği ile buralara kadar gelip tanklara komuta eden subaylar IŞİD’i açıkça destekliyorlar.

“TÜRKİYE’NİN DESTEĞİNİ ALARAK İLERLİYORLAR’’           

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti en yetkili ağızlardan reddetmiş olsalar da halen IŞİD konusundaki pratiğini ve politikasını düzeltmediği için Türkiye’nin desteğini alarak ilerliyorlar. Bu kadar büyük destek alıyor olmasına rağmen Kobani’deki bir avuç direnişçiye buradan moral desteği vermek isteyenlere bile her gün gazla copla müdahale ediyor.

Bugün IŞİD’in elindeki silahlar son model tekniğe sahip Amerikan ve Rus silahlarıdır. Musul’dan Halep’ten elde ettikleri en teknik model silahlardır. Kimse bunan hesabını vermiyor. Bunu engellemeye çalışmıyor. Bin kişi burada slogan attı diye, YPG’ye moral verdi diye gece gündüz buradaki insanlara müdahale ediyor. İnsanlarımız 20 gündür bu kadar müdahaleye rağmen ısrarla burada insanlık nöbeti tutuyorlar.

“Süreci kalıcı hale getirmek istiyorsak Kobani’yi sahipsiz bırakmamak lazım. Kobani’ye giden yolların koridorların açılması lazım. Kobani’nin 3 tarafını çetelerin kuşatması üzerine Türkiye tarafının da kapatılmaması lazım.

IŞİD tehdidine karşı Kobani halkına destek verilmesi acildir. Gelecekte burada halkların barış ve kardeşlik içinde yaşaması için önemlidir. Burada halklar arası güvenin ve yıpranan süreç aşamasının ilerletilmesi için çok önemlidir.

Bizler sayın Başbakanla da yine arkadaşlarımız ilgililerle görüşmeler gerçekleştiriyor. Çünkü buradaki tehlikenin Kobani’nin düşmesinin domino taşı etkisi olarak nelere yol açacağını görüyoruz. Kobani’yi sürecin biteceği bir noktaya değil, kalıcı barışa doğru bir hamle noktasına getirmek istiyoruz. Kobani’deki direniş burada Kürt-Türk arasında kırılmayı derinleştirsin istemiyoruz. Barışı kalıcı hale getirsin istiyoruz. Bunun gereklilikleri vardır. Tehditle, şantajla bu iş yürümez. Yani öyle ‘PKK IŞİD aynıdır’ demekle bu iş yürümez. Herkes de biliyor ki PKK ve IŞİD’in tek bir benzerliği yoktur. Bu şekilde algı yaratarak politikayı da bunun üzerine oturtarak, hiçbir mesafe kat edemeyiz. Hükümet Kobani ile açık dayanışma içine girmeli ve direnen halkla koordineli bir çalışma yürütmelidir. Buradaki halkı engellemek, coplamak yerine, halkla iş birliği içinde ortak çalışarak IŞİD’e karşı mücadele etmelidir.”

‘EKMEĞE DEĞİL SİLAHA İHTİYACIMIZ VAR’  

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın konuşmasından sonra çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla Suruç’a gelen Rojava Halk Meclisi Kobani Divanı Eş Başkanı Eyşe Efendî ise yaptığı konuşmada:

“Bugün çağrımız uluslararası devletlere, Amerika, Türkiye’ye tamamıyla IŞİD ile işbirliği yapıyorlar. YPG/YPJ 2-3 yıldır direniyor. Kürt halkı direniyor, hafif silahlarla. Apocu ruhla, Önder Apo’nun felsefesiyle çetelerin ağır silahlarına karşı geliyor. Direniş ruhuyla başarıyoruz. Herkese çağrımızdır, YPG’ye ağır silah gönderin. Su veya ekmek istemiyoruz, aç değiliz. Mirasımız var, Kandil’de kardeşlerimiz var. Erdoğan’a sesleniyoruz, ikircikliği bırak, sınırın ışıklarını kapatıp çeteleri Kobani’ye geçirme. Ey Erdoğan, biz Kobani Suruç’la birdir, Kandil’le birdir, Güney ile birdir, dört parçayla biriz” dedi. (imctv)