HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı aracılığıyla saz istemesi, Alevi derneklerini harekete geçirdi. HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, sazın aynı zamanda bir direniş sembolü olduğunu belirterek, "Demirtaş'a ulaştırılmak üzere Alevi dernekleri bağlamayı kargoya verdi" dedi. 

gazeteduvar.com.tr'den Hacı Bişkin'in haberine göre HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş’ın bağlama istemesinin, son derece anlamlı bir tavır olduğunu söyledi. Sazın, Aleviler açısından büyük değeri olduğunu anlatan Doğan, “Selahattin başkanın bağlama istemesi son derece önemlidir. Bu bir direnişin simgesidir aslında. Pir Sultan da, Nesimi de, bizim yedi ulu ozan dediğimiz ozanlar da bağlamayı kullanmışlardır ve direnç aracı haline getirmişlerdir” dedi.

Demirtaş’ın, avukatı Metin Kılavuz aracılığıyla ‘Belli ki cezaevinde çok beste yapacağım. Bana bir bağlama ayarlayabilirsen sevinirim’ ricasında bulunması üzerine Alevi dernekleri sazları kargoya verdi. Duvar’a açıklamada bulunan Müslüm Doğan, Bağımsız Alevi Derneği’nden kendisini arayanların olduğunu, Demirtaş’a saz gönderme isteğinin iletildiğini söyledi.

PİR SULTAN DA NESİMİ DE KULLANDI

Bağlamanın öneminden bahseden Doğan, “Alevi inancı ve öğretisinde saza telli Kuran diyoruz. Sazın Alevi inancında çok büyük bir değeri vardır. İfadelerimizi, sözlerimizi ve geleneklerimizi sazla ifade ettiğimiz için, biz de kutsal bir yönü de bulunuyor. Mesela cemlerde, erkan yürütmede saz niyaz edilir, başlar, bittikten sonra tekrar niyaz edilir ve bırakılır. Saz erkanın bir parçasıdır. Bağlama, bazen dedenin elinde olur bazen de Zakirin elinde olur” dedi ve ekledi: “Saz, aynı zamanda bir direnişin de sembolüdür. Selahattin başkanın da bağlama istemesi son derece önemli. Bu bir direnişin simgesi aslında. Pir Sultan da, Nesimi de, bizim yedi ulu ozan dediğimiz ozanlar da bağlamayı kullanmışlardır ve direnç aracı haline getirmişlerdir.”

‘DÜŞÜNCE SON DERECE ÖNEMLİ’

Doğan, Demirtaş’ın bağlama istemesinin birçok Alevi derneğini harekete geçirdiğini belirterek, şu bilgiyi verdi: “Alevi derneklerinin çoğu bağlamak göndermek için beni aradı. Şu an Selahattin başkana kargolarla bağlama gönderiyorlar. Bağımsız Alevi Derneği aradı, saz göndermek istediklerini ilettiler, ben de kendilerine bu düşüncenin son derece önemli olduğunu ilettim.”