7 Haziran seçimlerine kısa bir süre kala AKP ve Erdoğan’ın hedefinde HDP var. Başbakan Davutoğlu ve Yalçın Akdoğan’ın başını çektiği bu grubun son dönemde en çok adını andığı kişi ise HDP lideri Selahattin Demirtaş’ın ağabeyi Nurettin Demirtaş.

Hükümete yakınlığıyla bilinen basının da her gün saldırdığı Nurettin Demirtaş Türkiye’de aktif siyasette yer alan ancak daha sonra çok çeşitli yasal soruşturma, tutuklama, davalarla bu hakkını kullanamadığı için Mahmur Kampı’na yerleşen bir isim.

Taraf'ın haberine göre Nurettin Demirtaş’ın yaşam öyküsü.

KARDEŞİ SELAHATTİN DEMİRTAŞ İLE BİRLİKTE GÖZALTINA ALINDI


Nurettin Demirtaş 1972 yılında Elazığ-Palu’da doğdu. Üniversite öğrencisiyken 1991’de PKK’nin gençlik örgütü olarak bilinen Yekitiya Civaka Kürdistan üyesi oldukları suçlamasıyla kardeşi Selahattin Demirtaş ile beraber gözaltına alındı. Selahattin Demirtaş serbest bırakılırken, Nurettin Demirtaş PKK’ye üye olmak suçlamasıyla Buca Cezaevinde bir yıl 6 ay hapis yattı.

YILLARCA HÜREN HAPİS CEZALARI

Cezaevinden çıktıktan sonra Demokratik Toplum Partisi’ne (DTP) üye oldu. Sağlık sorunları nedeniyle askerliğe elverişsiz raporu aldı. Bu sırada aktif siyasette ilerledi ve DTP liderliğine seçildi. Raporunun sahte olduğu gerekçesiyle 2007 yılında tutuklandı, bir yıl hapis daha yattı. Çıktıktan sonra uzun dönem olarak Kastamonu’da askerliğini tamamladı.

2010’da terhis olan Nurettin Demirtaş Demirtaş hakkında onlarca dava açıldı. 28 Mart 2006 Diyarbakır’da başlayan ve tüm bölge illerine yayılan olaylar nedeniyle ceza verildi ve dosyası halen Yargıtay’da bulunuyor.. Demirtaş daha sonra başlayan ve her bir sanığın neredeyse en az 5 yıl cezaevinde kalmasına neden olan KCK Ana Davası’nda da firari sanık olarak aranmaya başlandı. Demirtaş daha sonra iddiaya göre Habur Sınır Kapısı’ndan çıkış yapıp Irak’a geçti. Ve orada BM gözetimindeki Mahmur mülteci Kampı’nda yaşamaya başladı.

Selalahattin Demirtaş dün Star Tv’de kardeşi ile ilgili sorulara yanıt verdi ve kardeşi Nurettin Demirtaş’ın şu anda insanlık onuru için IŞİD ile savaştığını söyledi.