HDP 2. Olağanüstü Kongresi’nde eş genel başkan adayı Selahattin Demirtaş konuştu. HDP’nin değişimin özgür adresi olduğunu söyleyen Demirtaş, Seyit Rıza ile Şeyh Said’in torunlarının el ele HDP’de yer aldığını, Deniz’in, Mazlum’un, Mahir’in yoldaşları ile birlikte yürüdüklerini belirtti. Demirtaş, “Uğur’un, Berkin’in ağabeyleri ve ablaları ile tek yüreğiz. Ali İsmail’in, Medeni’nin emanetleri bizdedir. Bizler ‘Hak Muhammed Ali’ diyenin de ‘Dünyanın bütün emekçiler birleşin’ diyenlerin de yanındayız. Mezheplerinden ve inançlarından dolayı yanı başımızda insanların birbirini boğazladığı bir coğrafyada insanların birlikteliğini sağlamak bizim için çok onurludur.”diye konuştu. İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları şöyle:

“EGEMENLİĞİN PAYLAŞILDIĞI MODELLER, ORTADOĞU İÇİN EN GERÇEKÇİ MODELLERDİR”

 “HDP çalışmalarına ilk günden bu yana destek olan Sayın Öcalan’a bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Irkçılığın ve faşizmin kucağına düşmeden, mezhepçiliğin dayattıklarına prim vermeden daha fazla dayanışma zamanıdır. Yüzyıl önce sınırları çizen egemenlerin şimdi bir kez daha kaderimize el atmalarını istemiyorsak, birlik olmaktan başka çıkış yoktur. Bunun en somut örneği Rojava’dır. Egemenliğin paylaştığı modeller, Ortadoğu için en gerçekçi modellerdir.”

“İLK DEFA ÇANKAYA’YA HALK ÇIKACAK”

 “Tek tek diyerek tekleyen zihniyete karşı ortak vatanda, demokratik ulusu hep birlikte inşa edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin her yurttaşı bu devletin gerçek sahibi oluncaya kadar, bu toplumun onurlu bir ferdi olarak özgür oluncaya dek ilkelerimizden taviz vermeden mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Demirtaş, HDP’yi Ortadoğu’ya kalıcı barışı getirecek örnek bir model olarak halk iktidarı yapacaklarını ve devletin iki adayına karşı halkın tek adayı ile “Cumhuriyet tarihinde ilk defa Çankaya’ya halk çıkacak” sloganı ile yürüyeceklerini söyledi.