Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Financial Times'a açıklamalarda bulundu.

Gazete dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından savcılıkların ifadeye çağırdığı Demirtaş'ın “işbirliği yapmak” yerine, yetkililerin kendisini tutuklamasından yana olduğunu yazdı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; bu durumun "Türkiye ve 15 milyon Kürt arasındaki düşmanlığın, ülkenin bazı kesimlerini kaos ve şiddete soktuğu bir dönemde ülke genelinde protestolar riskini arttırdığı" belirtiliyor.

DEMİRTAŞ: HÜKÜMET BİZE BAŞKA SEÇENEK BIRAKMADI

Demirtaş ise "İşbirliği yapsak da tutuklanmayacağımızın bir garantisi yok. Ama en azından böylece destekçilerimizi eyleme geçirebiliriz. Destekçilerimiz de tepki verir" diyor.

"Hükümetin kendisine başka bir seçenek bırakmadığını" söyleyen Demirtaş, "Başka bir savunmamız yok. Kürtler tarihte kazanmak için güce ihtiyacı olduğunu öğrendi, haklı olmak yetmiyor" şeklinde konuşuyor.

"Sadece bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce 43 yaşındaki avukat Demirtaş bir hapishane hücresine değil, parlamentoya odaklanmıştı" diyen Financial Times HDP'nin seçim başarısına değinip, yüzde 10 barajını geçip, parlamentoya girdiğini aktarıyor. Haber şöyle devam ediyor:

"HDP'nin başarısından kısa süre sonra Erdoğan, Demirtaş ve PKK'yi ilişkilendiren bir kampanya başlattı. Stratejisi sonuç verdi. Demirtaş Kürtlerin çıkarlarından bahseden tek partinin lideri olarak kendisini konumlandırmaya çalışırken, PKK'yle arasına mesafe koymakta zorlandı."

“GÖZETMEMİZ GEREKEN ÇOK DENGE VAR”

Financial Times Demirtaş'ın da zorda olduğunu kabul ettiğini söylüyor.

Demirtaş "Evet, bu doğru. Dünyanın en zor partisini yönettiğimizi hep söyledim. Gözetmemiz gereken çok denge var. Parti içi, parti dışı, bölgesel, küresel, uluslararası. Her partinin bunları değerlendirmesi gerek ama bizimki domino taşı gibi tüm bölgeyi etkileyebilecek bir pozisyon" diyor.