Halkların Demokratik Partisi'nin "Öz yönetimle özgür kimliğe. Kentimizi de kendimizi de biz yöneteceğiz" sloganı ile Kazlıçeşme’de düzenlediği Newroz mitingi yüzbinlerce kişiyi buluşturdu. HDP İstanbul Belediyesi Eşbaşkan Adayı Sırrı Süreyya Önder, "Amed'i mahcup etmek zorunda mıydınız. Bu ne kalabalık, bu ne görkem" dedi. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise seçmenlere seslenerek, “Hırsızı yakalamışsanız oy vermeyin, cezasını verin” dedi.

ÖNDER: BU NE GÖRKEM!

HDP İstanbul Milletvekili ve Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Sırrı Süreya Önder, yoğun alkışlar eşliğinde sahneye çıktı. Önder, konuşmasına "Amed'i mahcup etmek zorunda mıydınız. Bu ne kalabalık, bu ne görkem" diye başladı.

Yenikapı’daki miting alanını hatırlatan Önder, "Başbakan 2 km ötede denizi doldurmuş. Bir yerde hafriyat varsa başka bir yerde de kasaları dolduruyorlardır" dedi.

Önder, şöyle devam etti: "Bunların hesabını sormak için geliyoruz. Hem de öyle kasetle falan değil. Yedikleri her haram lokmanın hesabını soracağız. Biz HDP ve BDP bu ülkenin her yerinde ayrımcılığa son vermek, hırsızlığa, yalana, talana sömürü düzenine, yerel yönetimleri kente karşı suç işlemek için kullanmaya bir son vermek üzere bütün gücümüzle koşar adım geliyoruz."

Kendisinin ve Pınar Aydınlar'ın CHP lehine çekileceği iddialarına yanıt veren Önder, "Buradan açık söz veriyorum. İstanbul'da bütün ilçelerinde bir tane eşbaşkan adayı göstersinler biz çekileceğiz. Var mı? Ha yokmuş, onlar kadını yok sayıyorlarmış kusura bakmasınlar. Hadi ondan vazgeçtim. HDP adaylarını gözünüzün önüne getirin; işçisi, işsizi, Süryanisi, Ermenisi, Alevisi, emeklisi var, bir tek zalim, zengin müteahhit yok, tek kusurumuz bu. Diğer partilerde bir emekçi, bir yoksul, bir tane halkın malına tenezzül etmemiş bir aday varsa söylesinler yine çekilelim. Var mı? Tune." diye konuştu.

Toplumsal barış belediyeciliğini savunduklarını söyleyen Önder, BDP dışında bunu savunan başka parti olmadığını kaydetti.

AKP’NİN TAŞIMALI MİTİNGLERİ

Önder, AKP'nin taşımalı mitinglerine dikkat çekerek, "Her yere kalabalığınızı yanınıza götürüyorsunuz. Çünkü bu halka hiçbir şey vermediniz ki gelsin yanınızda dursun" dedi.

Önder, "Biz cezaevlerini doldurduk kasalarımızı değil. Biz evlatlarımızın yanında durduk zalimlerin yanında değil" ifadelerini kullandı.

"Canımızdan can kopardılar" diyen Önder, Gezi'de katledilen direnişçileri hatırlattı ve ekledi: "Biz hesap sormazsak yediğimiz içtiğimiz bize haram olsun. Aldığımız nefes bize haram olsun. Bu hesabı soracağız."

İŞ MAKİNELERİMİZLE BARİKAT KURACAĞIZ

Önder, şunları dile getirdi: "31 Mart'ta bu kente karşı işlenmiş bütün suçların hesabını soracağız. İşlenmekte olanları da durduracağız, devrimci belediyecilik budur. Biz halkımızla, iş makinelerimizle bu zalimlerin önüne barikat kuracağız. Yüreği yeten parası yeten hele bakayım gelebilecek mi bir tek ağaç kesilebilecek mi bir tek dereyi kurutabilecek mi bakalım. Bizi çiğnemeleri lazım. Bu halkla birlikte olduğumuz sürece bizi çiğneyebilecek hiçbir güç yoktur."

DEMİRTAŞ: BELEDİYECİLİK YEREL DEMOKRASİYİ İNŞA ETMEKTİR

Daha sonra BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, söz aldı. Üzerinde şalüşepik ile çıkan Demirtaş, barış yaklaştıkça heyecanın artığını söyledi. 30 Mart seçimlerine giderken Newroz’un karşılandığını belirten Demirtaş, “HDP’nin burada İstanbul’da yenilmez sarsılmaz bir güç olduğunu göstermeye az kaldı. HDP’nin kardeşliğin partisi olduğunu göstermeye az kaldı. HDP-BDP belediyeciliği artık fark yaratan bir belediyeciliktir. 15 yıllık belediyecilik deneyimimizi Türkiye’nin her yerine yaymaya hazırlanıyoruz. Diğer partilerin belediyeleri yol, kanal, kaldırım yapmak, ağaçları kesip AVM yapmak dışında neredeyse proje sunmuyorlar. Belediyecilik inşaat yapmaktan ibaret olsaydı belediye başkanı seçmeye gerek yoktu. Memleketin en iyi müteahhidini getirirsiniz hepinizden daha iyi inşaatçılık yapar. Ama biz belediyeciliği müteahhitlikten inşaattan ibaret görmüyoruz. Belediyecilik yerel demokrasiyi kurmak inşa etme, katılımcılığı, şeffaflığı yerel barışı kurmak ve inşa etme mekanizmalarıdır. BDP’in en büyük farkı budur. HDP sadece yol yapacağız demiyor barışı inşa edeceğiz kararları bir kişi vermeyecek o belediye başkanını seçenler kimse orada karar ve yetki onlarda olacak. Halk meclislerinde sivil toplum örgütlerinde olacak yetki. Ve halka harcadığımız her kuruşun hesabını vereceğiz” şeklinde konuştu.

BDP VE HDP REKOR KIRDI

Eşbakanlık sistemini hatırlatan Demirtaş, BDP ve HDP’nin dünyada bir rekor kırdığını, adaylarının yüzde 50’sinin kadın olduğunu kaydetti.

HDP’nin doğaya saygılı belediyecilik yapacağını kaydeden Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder’in Gezi direnişindeki rolüne dikkat çekti. Demirtaş, “Sizler bugüne kadar tekçilik, ırkçılık, cinsiyetçilik dışında, kapitalist rejim, emek sömürüsü dışında, doğayı katleden zihniyeler dışında bir parti yarattınız. Gerçek bir halk partisi yarattınız” dedi.

AKP, MHP VE CHP TEK PARTİ

AKP, MHP, CHP zihniyetinin aynı olduğuna işaret eden Demirtaş, bu üç partiye şöyle seslendi: “Birbirinizle kavga etmeyin siz tek partisiniz. Birleşin beraber seçimlere girin karşınızda biz yalnız olacağız HDP olarak” dedi.

Demirtaş, şöyle devam etti: “Aralarında hırsız olmayan var mı? Ya paramızı, ya çocuklarımızı ya doğamızı ya umutlarımızı heyecanlarımızı ya kimliklerimizi, inancımızı çalan hırsızlara karşı tek bir alternatif var Halkların Demokratik Partisi. 30 Mart seçimleri gelmeden siz en büyük kazanan oldunuz bir fark yarattınız, farkındalık yarattınız. HDP’nin çıtasını yükseltebilenler ancak bundan sonra belediye başkanı olabilecek. Çünkü rant, hırsızlık olmadan müteahhit zihniyeti ile kentleri talan etmeden halkların kardeşçe buluştuğu bir partiye dönüştünüz.”

SALDIRILARA SANDIKTA YANIT VERECEĞİZ

HDP’ye saldırmalarının nedeninin bu olduğunu ifade eden Demirtaş, bu saldırılara sandıkta yanıt vereceklerini söyledi.

Gezi’den Lice’ye ve Berkin Elvan’dan Uğur Kaymaz’a Ceylan Önkol’a kadar acıların ortak olduğunu kaydeden Demirtaş, “Acılarımız bir ise mutluluklarımız da bir olacak” dedi.

HIRSIZI YAKALAMIŞSANIZ OY VERMEYİN

Demirtaş, provokasyonlara gelmeyeceklerini de söylerken, hangi partiye oy verirse versin düşmanlaştırmayacaklarını, savaş nidalarıyla seçime girmeyeceklerini kaydetti.

Demirtaş, “Bir hırsızı yakaladığınız zaman ya kardeşim ne güzel hırsızlık yaptı, sana bir tane daha oy vermeyim diyor musunuz. Hırsızı yakalamışsanız oy vermeyin, cezasını verin” diye seslendi.

Parayı, kimlikleri, inançları çalanların belli olduğunu söyleyen Demirtaş, ırkçı faşizan politika yürütenlerin de hırsız olduğunu kaydetti. Demirtaş, ekledi: “Bu hırsızların artık seçmen karşısında ders alma zamanı gelmiştir.”

TWİTTER’İ KAPATACAĞINA BİLAL’İ KAPAT

Demirtaş, basına yönelik baskılar ve Twitter yasağını da değerlendirdi. Demirtaş, “Başbakana bir tavsiyem var; eğer seni sinirlendiren her şeyi kapatacaksan önce Bilal’i kapat. Twitter’ı kapatarak sinirlerini yatıştıramazsın. Bu yanlış yoldan dönmen lazım. Halktan özür dilemen lazım. Eminim ki şimdi Yenikapı’da cemaate verip veriştiriyorsun. 11 yıllık ortağına şimdi saydırıyorsun. 11 yıldır ne yaptıysanız beraber yaptınız. Ne sen ondan daha suçlusun ne o senden daha suçlu” dedi.

CHP-cemaat yakınlaşmasına işaret eden Demirtaş, yeni kirli ortaklıklara izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Demirtaş, tek bir oyun bile çok değerli olduğunu söyleyerek, herkese HDP’ye oy verme çağrısı yaptı, “HDP’ye verdiğiniz her oyla biz özgürlük tabloları, biz mutluluğun resmini yapıyoruz. Biz halkların oylarını birleştiriyoruz. Biz yürekleri birleştiriyoruz” dedi.

Kutlama, Demirtaş'ın konuşması ardından Çima'dan Ender Yalçın, Erol Berxwedan, İlkay Akkaya ve Grup Vardiya'nın konseriyle sona erdi. (ANF)