Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Siirt'te düzenlenen miting öncesi Reyhanlı'daki saldırılara ilişkin açıklama yaptı.

Yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Demirtaş, "Doğrusu çok üzücü çok sarsıcı bir katliam oldu. Her şeyden önce bu katliamda yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Saldırı mahiyeti itibariyle çok planlı ve çok büyük tahribatta olmuştur. Büyük bir etki yaratmak için yapıldı, bunun sınıra yakın yerde meydana gelmesi nedeniyle akıllara Suriye’deki olayları geliyor. Sonuçta orada yapılacak inceleme ve ulaşılacak delilerdin ve hükümetin bu konuda yürüteceği sağlıklı bir çatışmanın sonucunda ulaşılacak delilerle faillerin hızlı bir şekilde kamuoyuna deklare edilmesi gerekir ki o zaman çok daha sağlıklı değerlendirme şansımız olur. Bu aşamada akla Suriye’de geliyor, iç çatışma ve kargaşaların Türkiye yansıması olarak değerlendirilebilir. Soruşturmanın sonucunu beklemek gerekir, Hükümet bu konuda hızlı hareket ederek kamuoyuna bu işin özünü anlatması gerekir" dedi.

'HÜKÜMETİ ELEŞTİRMEK YERİNE BİRLİKTE OLMALIYIZ'

Türkiye’nin zorlu bir süreçten geçtiğini söyleyen Demirtaş, "Bu konu Türkiye’de devam eden çözüm süreci ile bir bağlantılı mı değil mi onu kestirmek zor. Fakat hedeflenen Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi atmosferdir. Bu nettir, hükümetin Suriye politikasının yanlış olduğunu BDP olarak yıllardır söylüyoruz. Fakat bu dönemde özellikle Türkiye’de yönelik saldırı sivil yurttaşlara yapılan saldırılarda öncelikli olarak hükümeti eleştirmek yerine birlik olmamız gerekir. Bu saldırı herkesi hedef almıştır, Kürt alevi çatışmasını körükleyebilir. Biz bu saldırılara karşı hükümetin yanında olacağız" şeklinde konuştu.

Yaşanan patlamanın süreci nasıl etkileyeceği ve İsrail’in parmağı olabileceği ile ilgili bir soruya Demirtaş, patlamanın doğrudan süreci etkileyeceği kanaatinde olmadıklarını söyledi. Katliamın kendisinin ve sonuçlarının ağır olduğunu kaydeden Demirtaş, bu saldırının Türkiye’deki süreci etkilememesi için de herkesin güçlü ve dirayetli durması gerektiğini söyledi. Demirtaş, "Patlama ile ilgili ne söylersek spekülasyon olur, bu olayın arkasında İsrail mi var başka ülke mi, başka devlet mi, bu ancak etkili bir soruşturma sonucunda ortaya çıkar"dedi.