HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ellerindeki ankete göre partisinin oy oranını açıkladı. Demirtaş, partisi barajı aşamazsa görevi bırakacağını da söyledi.

"BARAJIN ALTINDA DEĞİLİZ, AMA SINIRDAYIZ"

NTV'ye konuşan Demirtaş, "Yüzde 10'un biraz üstü görünüyor. Ancak kanaatime göre 'HDP barajı aşmıştır' demek için yüzde 12, 13'leri bulmamız gerekiyor. Barajın altında değiliz ama sınırda, kritik bir nokta diyebileceğimiz bir yerde duruyor HDP," dedi.

"HDP'YE OY VEREBİLİRİM" DİYENLERİN ORANI

Demirtaş, HDP'ye oy verebilirim diyenlerin oranının yüzde 30,  'HDP'ye sempati duyuyorum diyenlerin oranının yüzde 52" olduğunu kaydetti. Demirtaş, "Bunlar oya dönüşmeyebilir ama çok kıymetli. Kalan süreçte biz ne kadar başarılı olursak o kadar oya dönüşür" diye konuştu. Demirtaş, bu seçimde emanet oy vermeyi düşünen bir kitlenin olduğunu da sözlerine ekledi.

Demirtaş kendisine yöneltilen soruları devamla şöyle yanıtladı:

KOALİSYON KONUSU

"Barajı aşarız. Biraz daha fazla oy alırsak koalisyon ihtimalleri gündeme gelir. Büyük olasıkla ilk 3 parti bir koalisyon çıkaracaktır. Bizim AKP ile anlaşmamız neredeyse imkansız. CHP-MHP hükümetine destek vermemiz çok zor. İlkesiz bir koalisyon içinde yer almayız.

"Olası bir durumda barajın kaldırıldığı erken seçime ülkeyi götürecek bir hükümete belki dışarıdan destek verebiliriz. Yeni hükümet sivil anayasa yapma sözü vermelidir."

YURTDIŞI OYLARI

"Bizim için hayati bir önemde. Hedefimiz 400 bin civarında. Vatandaşlarımız hem oylarını kullansınlar hem de oylarına sahip çıksınlar. Ama bizim oradaki oylarla ilgili ciddi endişelerimiz var. Güvenlik için verilen anahtarların yedekleri olduğu ortaya çıktı. Biz her odaya güvenlik kamerası istedik.

GENÇLERE 200 TL'LİK KART

"15-25 yaş arası her gence 200 TL'lik bir kart verilecek. En azından gençlerin cebinde bir çay içecek parası olsun.

ZORUNLU ASKERLİK

"Zorunlu askerlik kalkmalı. Gençler gönüllü olarak kamusal alanlarda çalışabilir. Silahsız, demokratik yöntemlerle sorunları çözeceğiz. Barajı aşsak da aşmasak da silahsız çözüm için çalışacağız.

ÇÖZÜM SÜRECİ

"Sayın Cumhurbaşkanı 'Kürt sorunu yoktur, Dolmabahçe yanlıştır' deyince Kandil'den açıklamalar geldi. Seçim sonrası zannedersem sağlıklı bir şekilde herkes şapkasını önüne koyup düşünecek. Yeni oluşacak parlamento sorumluluk olmalı. Biz masada kalmak isteriz. Hükümetin biraz inisiyatif alması lazım."

İMRALI ZİYARETLERİ YAPILAMIYOR

"Süreç donmuş durumda. İmralı ziyaretleri yapılamıyor. İzin verilmiyor. Adalet Bakanlığı izin vermiyor. Anladığım kadarıyla bütün hükümet cumhurbaşkanının arkasına dizildiler."

SİLAHSIZLANMA

("HDP’nin barajı aşması, silahsızlanma kongresi için ön şarta mı dönüştü?" sorusu üzerine)

"Barajı aştığımız zaman bu program, bu herkese moral verir. PKK de mesajı daha net alır ve der ki; 'Türkiye HDP’den demokratik siyaset yapmasını istiyor, barışçıl yöntemi istiyor.' Bunu görür PKK yönetimi de. Bütün Ortadoğu'yu Türkiye’yi izliyorlar, onlar da buna kıymet verecektir diyorum."

BARAJI GEÇEMEZSEK GÖREVİ BIRAKIRIM

"Siyasetçiler başaramıyorsa, gerçekten de kalıcı tutum sergilemeliler. Şu savunduğumuz program, yüksek demokratik çıta, Türkiye toplumundan desteği alamıyorsa bu bizim hatamızdır. Eğer eş başkan olarak ben bunu anlatmayı, toplumu ikna etmeyi başaramamışsam, partim yüzde 10 barajını aşamamışsa, 7 Haziran akşamı görevimi bırakırım. Bu sorumluluğumuzun gereğidir. O ben değilsem, Figen hanım değilse, başka yönetim bunu başaracaksa ısrar etmenin anlamı yok. Şu program yüzde 10’un altında oy almışsa görevi bırakırım."