HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran seçimlerinde slogan haline dönüşen “Seni başkan yaptırmayacağız” sloganını eleştiren eski vekil ve yöneticiler hakkında “Parti içinde Erdoğan sevdalısı bir damar her zaman vardı. Bunlar gizli Erdoğancılardı aslında" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm süreci ve parti kampanyalarına ilişkin bazı açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı‘ya konuşan Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin kendilerinin yalnızca hükümetin adım atmasını beklemediğini, bunun için kamuoyu yaratmak istediklerini söyledi.

Demirtaş'ın Lıcalı'nın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

- Çözüm süreciyle ilgili HDP’nin yeni formülü var mı?

Var tabi. Biz yalnızca hükümetin adım atmasını beklemiyoruz. Bir defa çözüm, barış ve masaya dönülmesi konusunda kamuoyu yaratmak öncelikli hedefimiz. İç ve dış diplomaside bunu öncelikli hedef olarak belirledik. İç kamuoyuna dönük müzakere isteğini öne çıkaracak işler yapacağız.

- Hükümetle görüşür müsünüz?

Görüşmeye açık olduğumuza yönelik çağrılarımız oluyor. Kapalı diplomasi yoluyla ilettiğimiz bir şey yok. Şunu öneriyoruz: Eski mekanizmayla ileriye götüremeyiz. Parlamentoda bir komisyon kurulsun Meclis kararıyla, bu komisyonun sorumluluğunda yürüsün çözüm süreci. CHP de üye versin, MHP veriyorsa versin, HDP üye verir, AKP de üye versin.. İmralı adasına mı gidilecek; bu komisyon karar versin. Hükümet ile HDP arasında sıkışıp kalan bir süreç olmaktan çıksın.

- Liderlere gidecek misiniz?

Henüz planlanmış bir şey yok. Ancak giderim tabi ki. Kemal (Kılıçdaroğlu) Bey ile seçim sonrası tekrar görüşmek üzere karşılıklı anlayışımız vardı. Böyle bir görüşmeyi yapmamız gerekir.

7 Haziran seçimlerinde slogan haline gelen “Seni başkan yaptırmayacağız” cümlesine ilişkin partiden gelen eleştirilerle ilgili şöyle konuştu:

- Partide bazı eski vekiller ve yöneticilerin “Seni başkan yaptırmayacağız” söyleminin partide tartışmadan söylediğinize yönelik eleştirileri vardı.

“Partide Erdoğan sevdalısı bir damar her zaman vardı. Bunlar gizli Erdoğancılardı aslında. Bizden çok Erdoğan’ı sevip sayarak, AKP ile ilişki kurarak, AKP’ye neredeyse yalakalık yaparak, sorunun çözüleceğine inanıyordu bu tipler. Bunların eski vekil olmalarının nedeni budur” yanıtını verdi.

Demirtaş, “Seni başkan yaptırmayacağız” sözünün klasik bir kişisel sürtüşme üzerine ortaya çıkmış bir slogan olmadığını söyledi.

HDP Eşbaşkanı, “Parti bunu bütün organlarında tartışmıştır. Dediğim gibi Erdoğan sevicilerin yalnızca kaygı duyduğu bir gelişmedir. Onun dışında kimsede bir kaygı yaratmamıştır” dedi.