HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hukuk sistemini tanımayan bir iktidara karşı direnmek insanlığın evrensel kuralıdır. Bu gün o hakkımızı kullanıyoruz. Gün artık devrimcilerin Kürt halkıyla dayanışmanın ötesine geçme günüdür" dedi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP), 8'inci kongresine katılan Selahattin Demirtaş, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın konuşması şu şekilde:

Bu gün burada ne ilk ne de son buluşturmamızı gerçekleştiriyoruz. Zaten mücadele alanlarında birbirimizi anlaya anlaya giderek bir mücadele örerek yol yürüyoruz. Ortadoğu'da cereyan eden olaylar, her birimizde tarihsel olarak bir kırılma yaratıyor.

Orada ne yaşanıyorsa burada bizleri etkiliyor. Emperyal güçlerin kendi aralarındaki paylaşımları yüz yıldır bizi birbirimizle uğraştıran sorunlarla baş başa bıraktı. Ancak yüz yıl sonra bu sorunları çözme şansı doğurmuştur."

‘HALKLARIN BİRLİKTELİĞİNİ SAĞLAMALIYIZ’

Bizler bütün bu değerleri zafere ulaştırma sözünü verdik. Herkesin acımasızca bir savaş yürüttüğü bu süreçte, yurtseverler ve devrimciler sözün ötesinde bir şey yapmayacaksa ne yapacaktır. Önümüzdeki yüzyılı bizim dışımızdaki güçler nasıl yaşayacağımıza karar verecekse biz izleyecek miyiz?

Aldığımız tarihsel mirası zafere ulaştırma günü bu gündür. Siyasi sınırları tanımadan bütün halkların ve ezilenlerin mücadele birliğini sağlamak zorundayız. Parti ve particilik faşizmine düşmeden halklarımızın bizden istediği mücadeleyi yürütmeliyiz.

‘DEVRİMCİLERİN BİR ARAYA GELMESİ ZORUNLULUKTUR’

Kuruyucu bir siyasi güç olmazsak savaşın getireceği yıkım daha fazla olacaktır. Öğrenciler, gençler, sendikaların ve mücadele eden halkların direnişinin yıkamayacağı iktidar yoktur. Faşistler ne kadar kolay birleşiyorlar.

Faşist bloğun bu kadar hızlı bir şekilde bir araya geldiği bir yerde devrimci ve ilericilerinde bir araya gelmesi bir zorunluluktur. En büyük güç Kürdistan ve Türkiye'deki devrimci güçlerdir. Ortadoğu'da devrimci güçler, güçlerini yitirmişlerdir. O yüzden Türkiye'deki devrimci güçleri bitirmek istiyorlar.

‘DİKTATÖRLÜK KURMAK İSTİYORLAR’

Başkanlık sistemini kurmak istiyorlar. Tek kişilik diktatörlük kurmak istiyorlar. 7 Haziran'dan bu yana bir bulanım yaşıyorlar. Durdurmadığımız yerde kendi sistemini kurmak için önlerinde bir engel olmayacaktır.

Böylesine ahlak dışı siyaset yürütüyorlar. Yargı, polisi, askeri ve üniversiteleri bütün kurumları halka karşı kullanan bir iktidara karşı direnmek meşrudur. Hukuk sistemini tanımayan bir iktidara karşı direnmek insanlığın evrensel kuralıdır. Bu gün o hakkımızı kullanıyoruz. Gün artık devrimcilerin Kürt halkıyla dayanışmanın ötesine geçme günüdür. Ancak ÖDP Kürt halkıyla dayanışmanın ötesine geçmelidir.