BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP milletvekilleri  Hakkari'nin Çukurca ilçesinde halk ile buluştu.

BDP Hakkari Milletvekilleri Esat Canan ve Adil Zozani, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, BDP MYK Üyesi Necla Yıldırım, Hakkari Belediye Bakanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP PM üyesi M. Sıdık Yıldırım, Hakkari İl Eş Başkanları, DTK Hakkari delegeleri, BDP'li il genel ve belediye meclis üyeleri ile beraber kalabalık bir konvoy ile Çukurca'nın köylerini ziyaret eden Demirtaş, Zap Vadisi boyunca köylüler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılandı.

Çukurca'nın Çığlı köyüne geçen grup, burada kalabalık bir kitle tarafından karşılandı.

Köyde halka hitap eden Demirtaş, halkın başlatılan çözüm sürecine sahip çıkması gerektiğini söyledi. Köyde gördükleri ilgi ve karşılama için halka teşekkür eden Demirtaş, bölge halkının barışı onurlu bir şekilde karşıladıkları için bölge halkı ile gurur duyduğunu dile getirdi.

"BU DAĞLARDAKİ GERİLLALAR ASKER VE POLİSİN BASKISINDAN DAĞA ÇIKTI"

Ankara'daki savaş yanlısı söylemlere dağlardan bakınca anlamsız olduğunun görüldüğünü söyleyen Demirtaş, "Yüzyıllardır bu coğrafyaya barış gelmedi. Kütler kendi dil ve kültürlerini yaşamak için amansız bir baskıya karşı mücadele etti. Bu dağlardaki gerillalar, asker ve polisin baskıları sonucu dağlara çıktı. Bu Kürt gençlerini dağlara çıkaran da Kenan Evren'in yapmış olduğu cuntadır. Bu durumlardan kurtulmamız için Sayın Öcalan'ın çağrısına destek olunmalı. Kimse barışla birlikte Kürtlerin dillerinden ve taleplerinden vazgeçtiğini sanmasın. Zaten böylesi bir şeyin adı da barış olmaz. Kürt çocuklarının bu okullarda Kürtçe eğitim görmeleri çok zor olan bir şey değil. Başbakan'ın da artık cesur adımlar atarak barışa destek vermesi lazım" dedi.

CEZAEVLERİ BOŞALTILMALI, KÖY VE YAYLA YASAĞI KALDIRILMALI

Cezaevlerinde binlerce Kürt gencinin kalması, boşaltılan binlerce köyün boş durması ile barışın olamayacağını ifade eden Demirtaş, "Barışın gelmesi için cezaevleri boşaltılmalı, yasaklı olan köy ve yaylaların yasakları kaldırılmalı. Mademki bu bölgede savaş yok; bu tugay ve alaylar da kaldırılsın. Hakkari kent merkezi resmen zırhlı araç ablukası altına alınmış bir durumda. Barış sürecinden sonra yol kontrolleri arttı. Üst baş aramaları yeniden daha da fazlalaşarak başladı. Buradan İçişleri Bakanı'na ve askeri yetkililere sesleniyorum. PKK'nin çekilmesi sizlerin baskılarınızı arttırmanız olarak karşılık bulmamalı. Askeri noktaların ve olağanüstü dönemdeki uygulamaların derhal bölgeden kaldırılması gerekiyor. Bölge insanı ticaret ile uğraşıyor. Ticaretin önündeki engellemelerin derhal son bulması gerekiyor. Bu köylerdeki çözüm sürecine elinizden gelen katkıyı sunmalısınız" şeklinde konuştu.

ARAMA NOKTALARINDAKİ KEYFİ UYGULAMALARA KARŞI ÇIKIN

Arama noktalarındaki uygulamalara halkın karşı çıkması gerektiğini belirten Demirtaş, "Gerekirse günlerce yollarda kalın. Yüzlerce araç konvoyu oluşsun yine de üzerinizi aratmayın. Bunlar keyfi ve hukuki olmayan aramalardır" dedi.

Bölgede yapılan barajlara değinen Demirtaş, "Eğer bu barajlar doğaya zarar vermeden sulamaya yardımcı olacaklar ise bizler de yardımcı olalım. Ama biliyoruz ki bunların yapılma nedenleri bunlar değil. Allah'ın da izniyle halkımızla el ele vererek ülkemizde özgürce yaşayacağız ve o günler çok yakındır" diye belirtti.

CHP VE MHP'YE ELEŞTİRİ

Demirtaş, "CHP ve MHP'nin ülkedeki gerçekliklerden haberleri yok. Ülkede barış olması için Sayın Öcalan ile devletin görüşmesinin neresi yanlış? İnsanların artık ölmemesinin neresi yanlış?" diye sordu.

TÜRKLÜK İÇİN İMZA TOPLAYANLAR HAKKARİ'YE GELEBİLİR Mİ?

Ülkede tek dil ve Türklük için imza kampanyası başlatan kişilere seslenen Demirtaş, "Gelin söylemlerinizi Hakkari'de söyleyin. Eğer söyleyebiliyorsanız gelin burada söyleyin. Bunu daha önce de belirtmiştim. Ama o zaman benim onları tehdit ettiğimi söylediler. Ben o zaman da kimseyi tehdit etmedim. O aydınların bu söylemlerini Hakkari'de kullanamayacaklarını biliyorum. Hakkari halkı aydın bir halktır. Aydınlara da nasıl karşılayacaklarını çok iyi bilen bir kent. Akil İnsanlar Komisyonu'nu güller ile karşıladılar. Faşist olan Hakkari'den korksun. Hakkarililer faşistlere hoşgörü ile bakmaz" dedi.

"KORUCULAR DA BU HALKIN BİRER PARÇASI"

"Hiçbir Kürdün yüreğinden Kürt dilini ve Kürdistan'ı silemeyeceğini" söyleyen Demirtaş, "Bu bütün Kürtlerin beynine ve yüreğine işlemiştir. Bu yüzden bu konu kapanmıştır" diyerek koruculuk noktasına da değinen Demirtaş, "Korucular da bu halkın birer parçasıdır. Zamanında onlara zorla silah verildi. Bizler bu konuyu Meclis'e taşıdık. Koruculuk en kısa sürede lağvedilmeli; ancak sosyal güvenceleri devam etmelidir. Bu saatten sonra herkesin kucaklaşma ve helalleşme zamanı gelmiştir" dedi.