Diyarbakır'da 649 kurum ve kuruluş ile akademisyenlerin katıldığı "Neden yeni bir anayasa?" konulu konferansta konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın ülkeyi padişah gibi yönetmek için çabaladığını ve kafasındaki Anayasa taslağını halka dayattığını söyledi.

ÇÖZÜM YENİ BİR TOPLUMSAL SÖZLEŞME

Cegerxwîn Kültür Merkezi'nde başlayan konferansa bölgedeki 649 kurum ve kuruluş temsilcileri ve birçok akademisyenin yanı sıra BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan İHD Şube Sekreteri Recai Bilici, Türkiye toplumunu kaynaştıracak yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyacı olduğunu belirtti. Bir tarafın belirleyeceği sözleşmeden yana olmayacaklarını dile getiren Bilici, "Tüm toplumun katıldığı herkesin fikir olarak tartıştığı ve dinsel-etnik olarak herkesin kendini ifade ettiği, katılımcı ve çoğulcu bir anayasanın inşa sürecine herkesin katılması gerekir" dedi.

‘BAŞBAKAN, KAFASINDAKİ TASLAĞI HALKA DAYATACAK’

Bilici'nin ardından konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın ülkeyi tek başına yönetmek için zemin hazırladığını ve bunun için kimseyi dikkate almadan kafasındaki anayasa taslağını ülkeye dayattığını belirtti. "Biz diyoruz ki 'Bu hazırlanacak anayasa Türkiye toplumunu yansıtacak bir şekilde olsun. Bu anayasayı hazırlamak için her kesimin tartışması ve fikirlerini beyan etmesi lazım. Ancak başbakan kimsenin AKP'yi eleştirmesini istemiyor. Bırakın tartışmaların önünü açmayı, tartışanları hainlikle, tezgah kurmakla suçluyor" diyen Demirtaş, şöyle konuştu: "Şu an Meclis, halk, STK'lar bu anayasa sürecinin dışındalar, nasıl bir anayasa hazırlanacak, AKP de bilmiyor, AKP yönetimi de bilmiyor, akademisyenler de bilmiyor. Bilen tek kişi var o da başbakandır. Çünkü bu ülkeyi padişahlar gibi tek başına yönetmek istiyor başbakan, onun için kafasındaki taslağı halka dayatacaktır."

ÇOCUKLARIMIZ NEDEN VARLIĞINI TÜRK VARLIĞINA ARMAĞAN ETSİN Kİ’

AKP'nin kendi anayasasını topluma dayatmak istediğini vurgulayan Demirtaş, şunları belirtti: "Çünkü bunlar 8 yıldır iktidardalar, bu ülkenin demokratikleşmesi için ne yaptılar. Daha Milli Eğitim müfredatında bir değişiklik yapmadılar. Tarih kitaplarında ufak bir değişiklik yapmadılar. Bu ülkede 6-7 yaşındaki çocuklar askeri disiplin içinde okul önünde sıraya dizilerek varlığı Türk varlığına armağan ediliyor. Çocuklara her gün yemin ettiriliyor. Vekiller bir defa yemin ediyor, silah altına alınan askerler bir defa, hakim ve savcılar bir defa, ama çocuklar her sabah askeri disiplin içinde kendi varlığını Türk varlığına armağan ediyorlar. AKP 8 yıl içinde bunları değiştirmek için ne yaptı. Benim çocuğum neden kendi varlığını başka bir ırkın varlığına armağan etsin."

Konferans Prof. Dr. Tahsin Yücel, Gazeteci Yazar Nuray Mert, İstanbul eski Baro Başkanı Av. Yücel Sayman ve Av. Süleyman Bilgiç'in konuşmalarıyla sürdü.

ANF