HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Ortadoğu’da tarihin yeniden yazıldığını ifade ederek, "100 yıl önce kendi topraklarımızda, bizi yok sayanlar, Kürdistan’da sömürgecilik hukukunu oluşturanlar bir tarih yeniden yazılacaksa dikkate alınmalılar.

"Biz artık umutsuz ve çaresiz değiliz. Kürt yokmuş gibi davrananlar kaybetmeye mahkumlar” ifadelerini kullandı.

Selahattin Demirtaş, Almanya’da düzenlenen 24’üncü Uluslararası Kürt Kültür Festivali’ne katıldı.

Demirtaş’ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

IŞİD’E KARŞI KÜRTLERE GEREKEN DESTEK VERİLMEDİ’

“Tarih Ortadoğu, Kürdistan ve Türkiye’de yeniden yazılırken 100 yıl önce başımıza gelen felaket bir daha gelmesin. Bir kez daha ana vatanımızda ve topraklarımızda kölelik dayatılmasın bize dünyanın her yerinde direnen halkımız şunları söylüyor, “Bir tarih yazılacaksa bu halkı, direnleri dikkate almadan kimse tarih yazmasın” Bu sefer tarihi biz direnenler yazacak.

100 yıl önce kendi topraklarımızda, bizi yok sayanlar, Kürdistan’da sömürgecilik hukukunu oluşturanlar bir tarih yeniden yazılacaksa dikkate alınmalılar. Biz artık umutsuz ve çaresiz değiliz. Bütün devletler politikalarını oluştururken bunu görmeliler. Almanya’da bu gerçeği görsün. Kürt yokmuş gibi davrananlar kaybetmeye mahkumlar..

'AKP VE ERDOĞAN ÖSO BARBARLARINI DESTEKLİYOR'

“Bütün dünya tecavüz ordusu olan IŞİD nedeniyle titrerken Rojava’nın kadın ve erkek yiğitleri bu barbarları durduran tek güç oldular. Şimdi böylesine büyük bir başarı ve güçlü mesaj bütün dünya ayakta alkışlarken birileri PYD’ye terörist diyor. Bu aymazlıktan başka bir şey değil. AKP ve Erdoğan’ın destekledikleri ÖSO barbarlarıdır.

Asıl terörist görmek isteyenler buna baksınlar. Cerablus’ta, Minbic’te Afrin’de ve Kobani’de Rojava’nın her bir bölgesinde başka kimlikler ve halklar yaşıyor?Kürtler dışında Araplar, Türkmenler, Hıristiyanlar da var. Ama önemli olan Rojava yönetiminin ortaya koyduğu adil birlikte yaşam projesidir. Bunu koruyan yaşam kılan PYD’dir. Ama Erdoğan ve işten çıkartılan Davutoğlu gidip IŞİD ile işbirliği yaptılar.

'ÖSO ÜNİFORMASIYLA IŞİD SURİYE'YE SOKULUYOR'

Zannettiler ki Kürtleri oradan çıkarırlar, bütün umutlarını barbarlara bağladılar. Şimdi o barbarlar yenildiler. Cerablus’ta onlara nefes aldırmaya çalışıyorlar. ÖSO üniformasıyla IŞİD teröristleri Suriye’ye sokuluyor. Bütün dünya bunu izliyor. Orada IŞİD mücadelesi yok hedef Kürtler ve PYD’dir. Zaten Erdoğan bunu açık açık söylüyor. Ben Alman hükümetine soruyorum, IŞİD bu kadar geriletilmişken suni teneffüs edilmesi ve Cerablus üzerinden yardım göndermesine neden sessiz kalıyorsunuz.

'DÜNYADAKİ  MİLYON KÜRDÜ NE ZAMAN GÖRECEKSİNİZ?'

Cerablus ve IŞİD meselesi sadece Rojava meselesi değil. Bu aynı zamanda Almanya, Fransa ve Belçika’nın da güvenliği meselesidir. Almanya’nın resmi politikasını gözden geçirmesi gerekiyor. Dünyadaki 50 milyon Kürdü ne zaman göndereceksiniz. Kürtler bugün yeryüzünde barbarlığa gericiliğe ve IŞİD’e karşı mücadele ediyor. Maalesef Kürtler hak ettiği desteği görmüyor. Alman halkı da bunu görmelidir. Eğer IŞİD eski gücüne kavuşursa herkes zarar görecektir.”

‘ERDOĞAN MECLİSİ DE KAPATACAK’

“Yasa ve yargı sarayda tek adamın eline geçmiş. Korsan yasalar çıkmıştır. Türkiye’de HDP ve dostları dışında herkes sarayın şerbetine kapılmış durumdadır. Bugün mücadele eden tek olan biziz. AKP 14 yıllık döneminin en panik zayıflığını yaşıyor. Korkuyorlar. Bu kadar saldırmalarının nedeni korkudur. Panik ile herkese ve her tarafa saldırıyorlar.

Biz demiştik tutuklanmaktan ve dokunulmazlıkların kaldırılmasından korkmuyoruz. 15 Temmuz’da darbe girişimine bakın. Darbe gerçekleşseydi aşağı yukarı böyle olacaktı. Tayyip Erdoğan’ın Allah’ın lütfu olarak, gördüğü darbe girişimiyle her taraf ele geçiriyor. Gülen adı altında sol ve Kürtler tasfiye ediliyor.

Eğer biz susarsak bir süre sonra Hitler rejimi uygulanacak. Bak burada söylüyorum, bir süre sonra parlamentoya gerek yok diyerek, kapatacak. Yargıya, medyaya gerek yok diyerek kapatacak. Bütün üniversiteler de Tayip Erdoğan anlatılsın diye talimat verilecek. Tek adam ve diktatör sevdası ülkeyi buraya getirecek”

‘AÇLIK GREVİ TAKTİK DEĞİL’ 

Kürtleri yok etmeye çalışan baskı altında tutan zihniyete karşı biz demokrasi ve özgürlüğü savunacağız. Erdoğan çözüm yok diyor, biz ısrar edeceğiz. Biz silahı sevenler değiliz. Ama kedinin bile bir sabrı vardır saldırırsanız kendisini savunacaktır. Biz de bize saldıranlara karşı kendimizi savunacağız. Şu anda kritik mesele İmralı’dır. Kendisinden haber almadan her onurlu Kürt alanlarda olacak. Bu bir taktik değil. Gerçekten haber alamıyoruz durum kritiktir.

Onun için Avrupa’da yaşayan halkımız başta olmazı üzere Başkan Apo’dan haber alınana kadar herkes ayakta olmalıdır. Biz böyle bir onursuzluğu kabul ediyoruz. 15 Temmuz’da darbecilerin içinde olduğu bir helikopterin indiğini biliyoruz. Uçak savarlarla saldırı olduğunu, helikopterin de adaya ateş açtığını biliyoruz. 50 gündür haber alamıyoruz. Kendisinden haber alacak şekilde görüşmeye izin vermiyorlar.

Sayın Abdullah Öcalan’dan haber alana kadar Amed’de açlık grevi olacak. Tek bir talebi var, avukat ve aileler gitmeli. Bilgi alınırsa açlık grevi bitecek. Yoksa kaygılarımız had safhaya çıkaracağız. 50 kişi etrafında milyonlar kenetleneceğiz. Biz böyle onursuzca yaşayamayız. Bu işin şakası yoktur. Bizim açışımızdan ölüm kalım meselesidir.

Herkes demokratik çerçevede en güçlü direnişi ortaya koyalım. Öcalan, tek kişi değildir. On milyon kişinin imza verdiği imzamızdır. Ülkenin çözüm umududur. Kürt halkının hassasiyeti daha fazla kaşınmamalı. Bu ahlaksızca tutuma karşı mücadele içerisinde olmalıyız.”

(Kaynak: ANF)