Avrupa Parlamentosu'nda temaslarda bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK'nin "terör örgütleri listesinden" çıkarılmasını istedi.

Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Demirtaş, Suriye'nin Kürt bölgesinde yönetim boşluğu olduğunu belirterek, "Bunun oradaki halklar tarafından doldurulması gayet normaldir. Bu Suriye'nin birliğine aykırı bir durum da değil. İsmi üzerinde geçici bir yönetimdir. Bu yönetimin nasıl şekilleneceği, Suriye'nin geleceği netleşince herhalde daha sağlıklı bir şekilde tartışılacaktır" dedi.

İlan edilen geçici yönetimin, Batı tarafından desteklenmesi gerektiğini belirten Demirtaş, "Orada kendi meşru haklarını savunabilmek için bir mücadele yürütüyorlar, El Kaide'nin gördüğü desteğin yüzde 1'ini bile görmüyorlar" diye konuştu.

"El Kaide'nin, Suriye'nin Rakka şehrinde kendi yönetimlerini ilan ettiğini ve günlük yaşama dair kurallar koyduğunu" belirten Demirtaş, "Kimse bu duruma tepki göstermezken, Kürt bölgesinde halkın son derece haklı ve meşru yönetim ilanına başta ABD olmak üzere kaygılı yaklaşılmasını biz anlayamıyoruz" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'IN DİYARBAKIR ZİYARETİ

Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonunda gerçekleştireceği ve Kürdistan Federe Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yle de bir araya geleceği Diyarbakır ziyaretinin önemli bir süreçte gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

"Bu ziyaretin, basit şovlara, küçük çıkar ve hesaplara heba edilmemesini temenni ettiklerini" ifade eden Demirtaş, "Sayın Başbakan, bu ziyareti, sürecin müzakereye evrilmesi konusunda bir fırsata çevirebilir. Umut ediyorum ki bu konuda küçük hesaplar yerine yüz yıllık büyük bir sorunu çözme konusunda adımlara dönüşebilecek, güven oluşturabilecek ciddiyette bir ziyaret olur. Ziyarete eşlik edecek Kürt siyasetçilerin ve Kürt sanatçıların da böylesine bir pozisyonda olmalarını arzularız. Hem süreci destekleyen hem Kürtlerin birliğini güçlendirecek bir pozisyonda olmalarını arzularız" dedi.

Barzani'nin ziyaretinin tartışılacak bir konu olmadığını söyleyen Demirtaş, "Diyarbakır, Barzani'nin evidir. Bir Kürt liderin ziyareti tabii ki önemlidir. Bu ziyaretin hem Kürtler arası birliğe hem de Türkiye'de tıkanmayla karşı karşıya kalan çözüm sürecine katkı sunmasını arzuluyoruz" diye konuştu.

Demirtaş, Barzani için "Kendisi tecrübeli bir siyasetçi. Ucuz politikalara alet olmayacak kadar da deneyime sahiptir diye düşünüyoruz" dedi.

AB'YE PKK ÇAĞRISI

Kürt sorununun çözümü için atılacak her adımın, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecini güçlendireceğini kaydeden Demirtaş, Brüksel'den "daha fazla destek ve katkı" talep etti. AB'nin terör örgütleri listesini gözden geçirmesi gerektiğini belirten Demirtaş, "Silah bırakmayı taahhüt etmiş bir örgütün terör örgütleri listesinde tutulması, sürece katkı sunmuyor tam tersine zorluyor" ifadelerini kullandı. (CNN TÜRK)