BDP lideri Selahattin Demirtaş, hükümetin Kürt sorununda ikinci açılım dönemine hazırlandığına ilişkin haberlere mesafeli yaklaştı ancak, yeni bir süreç başlatmak istemesi halinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ı Diyarbakır’daki Nevruz kutlamasına davet edebileceklerini söyledi.

 

Radikal’in sorularını yanıtlayan Demirtaş, hükümetin Kürt sorununun çözümüne ilişkin ikinci kez adım atacağına ilişkin haberleri değerlendirirken, “Tasfiye süreçlerinin bir konsepti olarak bahar aylarında açılım adı olmasa bile yumuşatılmış bazı söylemlerle adımlar atmayı planlıyorlar” dedi. Demirtaş, bunun seçim sonrası başlatılan yeni konseptin bir parçası olduğunu öne sürdü.

 

ŞİDDET DIŞI YÖNTEME DESTEK

Demirtaş, açılımda rol alacağı belirtilen Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin öteden beri şiddet dışı çözüm yöntemlerini destekleyeceklerini söylediğini hatırlattı. Demirtaş, şöyle devam etti:

 

“Şiddet dışı, makul, gerçekleşebilir yöntemleri elbette destekleriz. Ama ‘silah ve şiddet dışı yeni yöntemler arıyoruz’ diye yeni savaşlara, gerilimlere davetiye çıkaran tasfiye politikalarının da içinde olmayız. Yani Abdullah Öcalan’a tecrit uygulayacaksınız, Kandil’i sürekli bombalayacaksınız, her gün onlarca Kürt gencinin cenazesi morglara kaldırılacak... Buna da ‘Efendim biz bir yandan baskı yapıyoruz, bir yandan da Kürt sorununu çözüyoruz’ diyeceksiniz, BDP’den de destek isteyeceksiniz. Olabilecek iş mi bu?”

 

Binlerce partilinin cezaevlerine girmesine neden olan KCK operasyonlarının siyaset alanını daralttığını söyleyen Demirtaş, “‘Hükümet bütün bunları bize yaptı, bunun intikamını alacağız’ duygusu içinde değiliz. Olmamamız da gerekir. Bütün bu süreçlere rağmen diyalog ve müzakere kapısı açık olmalı ve biz de BDP olarak bunu sonuna kadar zorlamalıyız. Müzakere kapısı açılsın, biz o kapıdan girmeye hazırız” dedi.

 

Demirtaş, Nevruz kutlamalarındaki kalabalığın hükümete bir mesaj olacağına belirtirken, “Toplanan kalabalık sürpriz olacak. Özellikle İçişleri Bakanı’na karşı” dedi. Başbakan’ı davet edip etmeyeceklerine ilişkin soru üzerine de Demirtaş, şöyle konuştu: “Geleceğini bilsem davet ederim. Ama iş olsun diye, sırf davet edilmiş olsun diye Başbakan’ı davet etmeyiz. Bilsek Diyarbakır Nevruz’una katılmak istiyor ve gerçekten gelip orada barış mesajları verecek ve yeni bir süreç başlatmak istiyor, niye olmasın.” (radikal)