TBMM’de bir grup gazeteci ile sohbet eden BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, geçen hafta boyunca Dicle Üniversitesi’nde yaşanan olaylarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yaşanan gerilimin sona ermesi için kendisinin de üniversiteye giderek, olayları yerinde incelediğini, bazı gençlerle görüşmeler yaptığını ve gençleri otobüslere bizzat bindirerek okuldan uzaklaştırdığını söyleyen Demirtaş, olayların sadece Hüda Par ve BDP sempatizanı gençler arasında yaşanmadığını söyledi.

Demirtaş, “Kürt olmayanlar var, başka cemaat ve tarikatlarla, siyasi organizasyonlarla ilişkide olanlar var. Yani Hüda Par ile yurtsever gençler arasındaki gerilimi fırsat bilen bazı gruplar hızlı bir şekilde olayı tetiklediler” dedi.

PROVOKASYON BİLGİSİ

Radikal'den Rifat Başaran'ın haberine göre, barış sürecine karşı bazı grupların üniversitelerde provokasyonlar yapacağına ilişkin bilgi aldıklarını ifade eden Demirtaş, “İçte ve dışta bu işi fırsat olarak kullanmak isteyen o kadar kişi ve grup var ki. Zaten üniversitelerle ilgili bilgi geliyordu bize. Sokağı kışkırtamıyorlar, üniversitelerde deneyebilirler gibi. Barış herkesi mutlu eden bir şey değil. İçeride ve dışarıda o kadar rahatsız çevre var. Dicle Üniversitesi’nde gerilimi fırsat bilen bazı gruplar hızlı bir şekilde olayları kışkırtmaya çalıştı” diye konuştu.

HÜDA PAR'IN AÇIKLAYAMADIĞI FOTOĞRAF

Demirtaş, cep telefonunda yer alan ve elinde sopa, belinde silah bulunan bazı polislerin Hüda Par’lı öğrencilerle birlikte yürürken görüntülenen fotoğrafları göstererek şöyle konuştu:

“Ama inanılmaz bir tahrik var. Hüda Par bu görüntüyü açıklayamıyor. Bu fotoğraftaki polis, ellerinde sopalar var. Diyarbakır Valiliği ile Emniyet’in olayları derinlikli araştırması lazım. Gelişmeleri ve elimizdeki görüntüleri Hükümet ve İçişleri Bakanlığı ile saat saat paylaştık. Devlet içinden bazı güçler üniversitede, Hüda Par ile birlikte hareket ediyor. Olayları büyüten de budur. Bu önlenmediği için diğer yurtsever gençlik tepkisini ortaya koydu. Yoksa tepkisi orada Hüda Par ya da muhafazakar gençlere değildi. ‘Polis ile birlikte geliyorsunuz üniversiteyi basıyorsunuz’ diyerek tepki gösteriyorlar. Tahminim şu ki; o bahsettiğim tarikat veya cemaat aynı zamada polisin de üye olduğu tarikat ve cemaat. Belki de bu polis ve üniversite öğrencisi polis aynı evde beraber kalıyor. Bunun iyi araştırılması lazım.”

Gençleri “provokasyonlara karşı dikkatli” olmaya davet eden Demirtaş, “Eminim ki muhafazakar çevreler de sağduyulu davranacaklar. Kaldı ki bizim bu konudaki hassasiyetimiz biliniyor” dedi.