İstanbul Barış Bloku'nun Bakırköy Halk Pazarı'nda düzenlediği mitinge HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş da katıldı. Mitingin son konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, birilerinin yeniden iktidar koltuğuna oturabilmesi için "feda edecek evladımız, canımız yok" diyen tüm halkları selamladı.

Demirtaş, "Savaş nasıl olur? Onu AKP'yi izleyerek anlayabiliriz. Bir savaş nasıl çirkin bir politika ile bu hale getirilir AKP'ye bakarak anlayabiliriz. Ama barış nasıl yapılır, bunu da görmek isteyenler işte bu meydanlara baksınlar" dedi.

Türkiye'deki en büyük çılgınlığın AKP'nin yaptığı savaş politikaları olduğunu belirten Demirtaş, PKK'nin ateşkes dediğini, halkların barış istediğini buna rağmen AKP'nin savaşta ısrar ettiğini söyledi.

ERKEN SEÇİM İSTEDİKLERİNE ONLARI PİŞMAN EDECEĞİZ

Barışın istemekle olamayacağını halkın örgütlenmesi, örgütlü kesimlerin daha fazla yan yana gelmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti "AKP'den ve dayattığı politikalardan nihai olarak kurtulabiliriz. Erken seçim mi diyorlar. Korkmuyoruz. Yeni bir demokratik halk iktidarı alternatifini yaratmalıyız. AKP'den kurtulup özgürlüğün yolunu açmalıyız. Erken seçim yaptıklarına onları pişman edeceğiz. Gençlerin kanı üzerinden hesap yapanlar yüzde 41'i rüyalarında bile göremeyecekler."

Demirtaş, Başbakan Davutoğlu'na seslendi: "Talimat verme. Savaşı başlatan sizsiniz. Sana düşen IŞİD'le, şiddetle, silahla arana mesafe koymaktır. Çünkü HDP halkın gücüyle seni alaşağı etti. Bunu yediremediğiniz için silaha sarıldınız, terörle aranıza mesafe koyun. Yapmanız gereken bu." Demirtaş, AKP'nin HDP ile demokratik alanda baş edemediği için silaha, şiddete sarıldığını vurguladı, "Zergele'nin emrini biz mi verdik Davutoğlu. Zergele için basınınız 'tam isabet' dedi. Roboski, Silopi, Gazi, Gezi'de tam isabet yaptınız değil mi? Sandık kurulacak, o çok istediğiniz iktidar için kurulacak evet. Bu kez tam isabet yapacağız."

Suruç'ta yaşamını yitiren 32 devrimcinin mezarının üzerindeki suyun daha kurumadığını söyleyen Demirtaş, AKP'nin utanmadan hala HDP'yi suçladığını söyledi. Demirtaş, "Tek mücadele alanımız parlamento değil. Elbette sokaklar, meydanlar. Ama biz demokratik siyasette ısrarcıyız. 3 yıldır çözümden yana tutum aldık, halka duyduğumuz sorumluluktan dolayı."

Demirtaş, barışın nasıl olması gerektiğini ise şöyle tarif etti: "Kalıcı barış insanın karnının doymasıdır, Soma'da yerin altında ölmeyeceksin. kadınsan sokakta ölmeyeceksin, Ermeniysen utanmadan, Ermeni olduğunu söyleyeceksin. Gazeteciysen yazmaktan korkmayacaksın. Kürtsen, dilini konuşacaksın, ölmeyeceksin. İşte biz bunların hepsini istiyoruz" dedi. Demirtaş, Barış Bloku'nun bu anlamda umut olduğunu söyledi, büyüteceklerini belirtti.

SİZ BARIŞ HEMEN ŞİMDİ DERSENİZ BARIŞ OLUR

Halklara, "Biz size inanarak barış diyoruz" diye seslenen Demirtaş, "Bedel istiyorlarsa ne zaman çekindik ki, korktukta geri adım attık. Hep dedik ya 'ekilir ekin geliriz. Ezilir un geliriz. Bir gider bin geliriz. Bizi vurmak kurtuluş mu?' İşçiler, kadınlar, analar, babalar, gençler siz isterseniz barış olur. Barış hemen derseniz, barış olur."

KAZANAN YİNE BİZ OLACAĞIZ

Tehdit edenlerin, savaş isteyenlerin bugüne kadar hep yenildiğini söyleyen Demirtaş, "Onlar hep yenildi, biz her gün çoğalarak yeniden coşkuyla yürüdük. Yine onlar kaybedecek. Kazanan halklar, kazanan biz olacağız."

Miting Demirtaş'ın konuşmasının ardından sona erdi.

(ETHA)